L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha fet la primera intervenció quirúrgica de nefrolitotomia percutània renal. Es tracta d’una tècnica quirúrgica que permet en cas de litiasi fer l’extracció de pedres grans directament del ronyó. Els serveis d’Urologia dels hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria portaven temps treballant amb aquesta intenció.
La tècnica consisteix a fer una incisió lumbar, mitjançant guies i dilatadors, per crear un trajecte entre el ronyó i l’exterior. A través d’aquest trajecte s’introdueixen els diferents aparells per a la fragmentació dels càlculs mitjançant energia làser i per a la seva extracció. Aquest procediment s’utilitza en casos seleccionats, com per exemple en càlculs grans, de gran duresa, i també quan han fallat tècniques menys invasives de primera opció, com ara la litotrícia extracorpòria i l’endoscòpia.
Aquesta tècnica pot aportar grans avantatges sobre casos de litiasi en què els càlculs s’haurien d’extreure mitjançant cirurgies més invasives, que fan necessàries grans incisions o tècniques més complexes, encara que en determinats casos s’han de realitzar d’aquesta manera.
El passat 28 d’abril de 2016 van dur a terme aquest procediment Jaume Pelegrí, facultatiu adjunt del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i Carlos Rioja, cap de servei d’Urologia de l’Hospital Royo Villanova de Saragossa.
Actualment, l’Hospital Arnau també disposa d’un Servei de Radiologia Intervencionista per poder fer front a determinades complicacions pròpies de la cirurgia percutània.
Aquesta és una tècnica de la qual aviat es beneficiarà una mitjana anual de 25 pacients que, fins ara, s’havien de derivar a altres centres hospitalaris de Barcelona per fer-hi aquest tipus de tractament.