Castellar presenta el catàleg de prescripció social

IMG_5024L’Ajuntament de Castellar del Vallès i l’Institut Català de la Salut (ICS) han presentat  el catàleg de prescripció social, un recull de trenta activitats que a partir d’aquest mes de maig podran receptar metges i infermeres del Centre d’Atenció Primària i també treballadores socials, educadors socials i el psicòleg municipal.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és la promoció dels hàbits saludables per prevenir malalties i millorar les condicions de vida de la ciutadania, a partir de receptes no només de medicaments sinó també d’activitats de caire motriu (caminades, esport,…), social (cafès-tertúlia, PIPAD,…), cultural (corals, castellers,…), de voluntariat (Càrites, Creu Roja,…) o específiques per a la gent gran (tallers de memòria, informàtica,…) que, fins al moment, han inclòs al catàleg 25 entitats.

Així, a través d’aquest mecanisme de prescripció social, els professionals sociosanitaris podran guiar i incentivar els pacients a fer ús dels recursos comunitaris existents, una tasca que fins ara ja duien a terme suggerint aquest tipus de propostes, però que a partir d’aquest moment podran receptar formalment. Altres objectius de la iniciativa són reduir l’aïllament social, millorar la salut mental positiva, millorar la qualitat de vida, reduir la prescripció inadequada d’antidepressius i reduir la hiperfreqüentació a l’atenció primària i a altres serveis de la comunitat.

L’Ajuntament i l’ICS, que coordinen conjuntament les prescripcions socials, vetllaran perquè els pacients o usuaris les compleixin, a través d’un professional de referència que els acompanyarà en cas que sigui necessari i que els farà un seguiment. Val a dir que la major part de les prescripcions socials que es receptaran seran gratuïtes o tindran un cost molt baix, de manera que no hi haurà entrebancs econòmics a l’hora de realitzar-les.

Cal assenyalar que des del Programa Municipal Sociosanitari (Ajuntament i ICS) es treballarà perquè progressivament s’afegeixin al catàleg de prescripció social més entitats que suggereixin més activitats.

La prescripció social és una tasca que forma part del procés d’implantació del Projecte COMSalut (Comunitat i Salut) de la Generalitat de Catalunya, que preveu l’atenció integral a la ciutadania en tots els àmbits de la seva comunitat. Castellar del Vallès és un dels quinze municipis que formen part d’aquest projecte pilot per desenvolupar accions de salut comunitària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.