L’ICS incrementa fins a un 75% el nombre de pacients amb hipertensió alta que estan sota control

CiQMiU04El 75% dels pacients diagnosticats a l’ICS d’hipertensió tenen la tensió arterial sota control. Segons Ernest Vinyoles, metge de família del CAP La Mina i membre de la Societat Catalana d’Hipertensió, els darrers estudis sobre el diagnòstic d’hipertensió arterial apunten com a nou objectiu escurçar el temps que es triga a tenir la hipertensió sota control. Vinyoles exposa que com més aviat es controla la hipertensió millor (amb canvis en els hàbits de vida i amb la medicació indicada en cada cas, si escau), atès que els riscos de patir malalties cardiovasculars associades a una tensió arterial massa alta es minimitzen de manera considerable.

De fet, l’any passat Vinyoles ja apuntava aquesta tendència, perquè “una pressió alta durant molts mesos passa factura” i pot repercutir de forma negativa en l’estat de salut de la persona. Avui se celebra el Dia Mundial de la Hipertensió, motiu pel qual cal recordar la importància de tenir la hipertensió sota control.

Per al diagnòstic de la hipertensió es recomana la mesura repetida de la pressió arterial, tant dins com fora de la consulta. En aquest darrer cas, sol ser necessari fer un monitoratge ambulatori de la pressió arterial de 24 hores o bé que el pacient es faci automesures domiciliàries. Per a l’avaluació inicial són necessàries exploracions complementàries i el seguiment amb analítiques i electrocardiogrames. Un pacient hipertens estable i ben controlat pot necessitar visites de seguiment trimestrals al CAP.

Per edats, fins als 70 anys els homes tenen una major prevalença d’hipertensió que no pas les dones. En canvi, a partir d’aquesta edat la tendència s’inverteix. Més del 70% de la població atesa a l’ICS major de 80 anys és hipertensa.

Si es té en compte que la pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat, és molt important controlar la hipertensió per evitar les malalties cardiovasculars. Retardar o prevenir la hipertensió és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, fer esport regularment, no fumar i moderar el consum d’alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.

Trobareu aquí tots els consells per prevenir la hipertensió.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.