Vall d’Hebron acull els principals experts mundials en cardiopatia isquèmica

valleEl Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari acull dijous i divendres la primera edició del congrés Ischemic condition and targeting reperfusion injury: a 30 year voyage of discovery, organitzat per l’Aula Vall d’Hebron. Aquesta cita, dirigida pel Dr. Derek J. Hausenloy, de la Universitat Duke-NUS de Singapur, i el Dr. David García-Dorado, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de recerca en patologia cardiocirculatòria del Vall d’Hebron Institut de Recerca, reunirà per primera vegada els principals experts mundials en cardiopatia isquèmica i el seu tractament. “És la primera vegada que se celebra un congrés d’aquestes característiques”, ha explicat el Dr. García-Dorado, que ha destacat que servirà per analitzar el present i el futur del tractament d’aquesta patologia mitjançant la reperfusió (reobrir l’artèria coronària obturada i restaurar el flux de sang), tenint en compte les seves limitacions i la recerca de noves solucions terapèutiques que protegeixin el cor dels pacients amb infart de miocardi. “Aquesta patologia, tot i la teràpia per reperfusió, és una malaltia greu, amb una elevada mortalitat i morbiditat, i s’estudien noves formes de tractar i protegir el cor”, ha destacat el cap de Cardiologia de Vall d’Hebron.

Entre els participants al congrés hi ha figures destacades com el Dr. Robert J. Jennings, descobridor ara fa 30 anys del precondicionament isquèmic. Aquesta tècnica evita els efectes negatius de la reperfusió en el tractament de l’infart de miocardi utilitzant episodis d’isquèmia breu (deixar sense reg de forma breu la zona afectada, sigui el cor o un altre òrgan). També visitaran Vall d’Hebron el Dr. Hans Erik Botker, cap de Cardiologia de l’Hospital Universitari d’Aarhus, el primer a demostrar l’efecte positiu del condicionament isquèmic remot en pacients amb infart de miocardi que s’han de sotmetre a una angioplàstia, i el Dr. Michel Ovize, de l’Hospital de Lió, que va dirigir el primer estudi en pacients que va descriure l’efecte protector del post condicionament isquèmic (obrir l’artèria obturada de forma intermitent abans de deixar-la oberta de forma definitiva).

Primera causa de mort per malaltia de l’Estat

La cardiopatia isquèmica és la primera causa de mort per malaltia a l’Estat. L’any 2014 les morts per aquesta patologia van ser més de 32.000 (segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística), situant-se per davant de les malalties cerebrovasculars i el càncer de pulmó. Cada any es produeixen uns 50.000 infarts a l’Estat. De fet, al conjunt d’Europa, es produeixen 4,1 milions de morts per malalties cardiovasculars. La prevenció és un aspecte clau, tenint en compte la incidència de factors com l’edat, l’estil de vida o la diabetis (la diabetis tipus 2 és un dels indicadors de risc més important). Però gairebé la meitat dels pacients afectats per un primer infart de miocardi no presentaven cap dels principals factors de risc.

Els supervivents de l’infart de miocardi tenen un risc més elevat de patir un accident coronari de major importància i tenen una taxa de mortalitat anual del 5%, sis cops més alta que els individus sans de la mateixa edat. El tractament actual d’elecció és la reperfusió, que s’ha de realitzar com més aviat millor, dins les primeres 12 hores i si és possible mitjançat una intervenció percutània (angioplàstia primària). Però aquesta tècnica presenta limitacions. Es disposa entre 90 i 120′ per realitzar-la i limitar al màxim la dimensió de l’infart i, a més, el procés de reperfusió del miocardi isquèmic pot provocar fins a un 50% més de dany. Per aquest motiu és tan important desenvolupar noves estratègies terapèutiques que protegeixin el cor dels pacients amb infart de miocardi que se sotmetin a una angioplàstia primària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.