El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari commemora el Dia Mundial del Càncer d’Ovari apostant per l’excel·lència en el tractament i la recerca d’aquesta patologia. La suma de les potencialitats de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el situen al capdavant de la lluita per millorar la supervivència de les pacients amb càncer d’ovari i per fer visible a la societat aquesta malaltia, definida com a silenciosa, però, a la vegada, mortal.
El càncer d’ovari representa prop del 5% de tots els tumors femenins, és el sisè més freqüent i la cinquena causa de mort d’origen d’oncològic en dones. El principal problema en el combat contra aquesta malaltia és que no presenta símptomes guia per a metges i pacients que portin al diagnòstic ràpid. Això provoca que es diagnostiqui en fases avançades en més del 70% dels casos i que la supervivència global a 5 anys sigui inferior al 30%.
Importància dels centres de referència
El fet diferencial d’aquesta malaltia posa en relleu la importància de l’existència de centres de referència com el que conforma el Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari, amb la seva suma d’assistència i recerca. Tot i això, en aquests moments, només el 30% de les pacients reben tractament en centres especialitzats. Una situació especialment greu tenint en compte que no es disposa d’un sistema de cribratge poblacional que permeti el diagnòstic precoç de la malaltia.
L’edat mitjana en el moment del diagnòstic del càncer d’ovari està per sobre dels 60 anys. Les pacients poden presentar dolor abdominal difús, distensió, restrenyiment, pèrdua de pes i meteorisme (excés de gasos al tub digestiu), indicadors que moltes vegades el seu metge de capçalera o ginecòleg no perceben com a símptomes d’aquesta patologia. Un petit grup (el 20%) són portadores d’una mutació del gen BRCA 1/2 que les predisposa a un major risc de patir càncer d’ovari o de mama.
El tractament El tractament, centrat en la cirurgia i la quimioteràpia, ha de ser entès com un treball multidisciplinari, que només poden oferir els centres de referència, que disposen d’un equip format pels millors professionals d’especialitats diverses com són els ginecòlegs oncològics, els cirurgians oncològics, els oncòlegs mèdics, els radiòlegs, els anatomopatòlegs, els anestesiòlegs i un pilar bàsic, el personal infermer.
La cirurgia en les fases inicials de la malaltia requereix una elevada radicalitat per aconseguir eliminar el tumor. En cas de no poder-ho garantir, es posposa la intervenció i se sotmet la pacient a 3 cicles de quimioteràpia, l’anomenada cirurgia d’interval. Pel que fa al tractament oncològic, en els últims anys està vivint una autèntica revolució amb nous tractaments no quimioteràpics basats en el nou coneixement sobre les vies de desenvolupament del càncer d’ovari, com ara els inhibidors PARP o els de la via MEK.
Des de l’any 1994, amb l’arribada del Dr. Jordi Xercavins, la Unitat de Ginecologia Oncològica del Servei de Ginecologia Vall d’Hebron, ara encapçalada pel Dr. Antonio Gil, ha realitzat 4.200 cirurgies oncològiques, entre cirurgies primàries i recidives. Un miler han estat cirurgies primàries en pacients amb càncer d’ovari. Des de l’any 2006 s’han fet 142 intervencions de cirurgia profilàctica amb anexectomia bilateral laparoscòpica en pacients portadores de mutacions genètiques, com el BRCA 1/2. La supervivència mitjana global a 5 anys a l’estadi IIIC de la malaltia (el més avançat) és del 49%, i la supervivència del període lliure de malaltia és de 21 mesos. La unitat compta amb 7 ginecòlegs oncòlegs, 1 cirurgià general, un fellowship (des de 2014) i 1 una gestora de casos (des de 2013).
La recerca
La recerca en càncer d’ovari busca cobrir les actuals llacunes existents en el diagnòstic precoç, a la manca de factors de pronòstic i factors associats a la recurrència dels tumors i a la comprensió a escala molecular de la progressió de la malaltia i el procés de metàstasi associat. Uns aspectes en els quals els investigadors del VHIR i del VHIO són capdavanters.
En el cas del VHIR, es desenvolupen tres línies d’actuació principals. En primer lloc, un projecte de diagnòstic que utilitza la saliva com a font de biomarcadors (miRNAs), un mètode no invasiu que pretén millorar la detecció precoç de la malaltia. El segon projecte té com a objectiu trobar un perfil de marcadors de pronòstic (miRNAs i proteïnes) associat a la llarga supervivència dels pacients i el tercer vol aconseguir entendre millor la progressió de la patologia i la millora de les teràpies actuals. En aquest sentit, s’explora el potencial de reguladors clau del cicle cel·lular com a noves molècules diana que, en combinació amb les teràpies actuals i/o alternatives pel CO, millorarien l’efectivitat del tractament dels pacients en funció del seu genotip. A més, també s’està desenvolupant l’ús d’un dispositiu clínic que sigui capaç de controlar el procés de disseminació. Tot plegat, amb l’objectiu d’avançar cap a una medicina més personalitzada.
Pel que fa al VHIO, el treball conjunt amb la Unitat de Tumors Ginecològics del Servei d’Oncologia Mèdica Vall d’Hebron, seguint el model de recerca translacional, s’ha traduït en múltiples assajos clínics multicèntrics (AURELIA, OCTAVIA, ICEBERG). La tasca del grup de recerca en tumors ginecològics ha contribuït a l’aprovació d’un nou estàndard en el tractament de pacients amb recidives de càncer d’ovari. A la vegada, treballa per determinar els millors mètodes de tractament en tumors avançats mitjançant assajos clínics internacionals. Aquest fet ha permès que el nombre de pacients que participen en els 14 assajos clínics actius s’incrementi i se’ls pugui tractar amb nous fàrmacs que ofereixen prometedores alternatives terapèutiques. En aquests moments, el VHIO lidera estudis clínics amb inhibidors de PARP en pacients amb càncer d’ovari, una teràpia dirigida que s’aplica a pacients amb tumors associats a mutacions als gens BRCA i en carcinomes serosos i endomètrics d’alt grau no associats a mutacions. Aquests inhibidors tenen la capacitat potencial de canviar el curs del tractament del càncer d’ovari, ja que poden actuar a escala molecular, reparant l’ADN. Altres línies de recerca se centren en la immunoteràpia i l’angiogènesi.
Programa d’actes
El Campus Vall d’Hebron se suma al Dia Mundial del Càncer d’Ovari amb una jornada científica i de divulgació que se celebrarà aquest 4 de maig a l’edifici Cellex del VHIO. A la trobada, Càncer d’ovari a la Vall d’Hebron: un abordatge multidisciplinari, hi participaran destacats professionals dels centres que formen part del Campus, de l’atenció primària i representants de pacients, amb la participació de l’associació Asaco, que repassaran l’estat actual de la recerca i l’assistència en aquest camp i incidiran en la importància de tractar les pacients afectades per aquesta patologia en centres multidisciplinaris de referència, com és el cas de Vall d’Hebron, per millorar-ne el pronòstic.
A la vegada, el VHIR ha preparat un seguit d’activitats de conscienciació sobre aquesta malaltia. Així, els dies 5, 6 i 7 es farà la tradicional venda del pa amb xocolata d’autor, amb la col·laboració, de nou, del mestre forner Daniel Jordà, de Panes Creativos i del mestre xocolater David Pallàs. Per tercer any, el Servei de Ginecologia Vall d’Hebron i el grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR han posat en marxa aquesta campanya per donar a conèixer el càncer d’ovari i recaptar fons per a la recerca. Es posaran a la venda 4.000 unitats, que es podran trobar a l’establiment de Daniel Jordà a Barcelona, a 8 mercats municipals de la ciutat, amb la participació de diferents gastroblogueres catalanes, i a les cafeteries de la cadena Arcasa i punts de venda habilitats al Campus Vall d’Hebron, on també es podran adquirir pins solidaris i les polseres amb els colors de la campanya de Samburu. També comptaran amb la col·laboració de la Coral de l’Hospital. El preu de venda és de només 2 euros. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Tres Turons. Les activitats es completaran per segon any amb un concert solidari a la sala Luz de Gas el dia 25 de maig, amb la blues band Mancuso. Tot plegat, amb el patrocini de Roche i la col·laboració de Multitext.