Essencial neix de la constatació del fet que al costat de pràctiques d’efectivitat contrastada, n’hi ha d’altres d’un valor escàs i algunes en què l’evidència demostra que no n’aporten cap.
De les pràctiques identificades amb poc valor, els professionals dels equips d’atenció primària (EAP) que hi participen decideixen sobre quines hi intervindran i, amb la informació i el suport del projecte Essencial, n’implementen les recomanacions.
La primera prova pilot d’Essencial va començar al gener del 2013 i hi va participar l’EAP Deltebre amb la recomanació de rebaixar la prescripció rutinària de ansiolítics, antidepressius i omeprazole en la població general.
En la segona fase, després d’analitzar l’activitat dels professionals de cada EAP, es decideix que l’EAP Tortosa Est intervindrà sobre les recomanacions d’estatines en la població amb risc coronari baix o moderat i sobre la realització de PSA en el cribratge de càncer de pròstata. I, per la seva banda, l’equip de Flix intervindrà en l’ús de les benzodiazepines per a l’insomni en la gent gran i antitèrmics en el tractament de la febre en la població pediàtrica.
Evitar les pràctiques clíniques que no aporten valor pot contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients i del sistema sanitari fent-lo mes sostenible , en la mesura que permet alliberar recursos que puguin ser destinats a procediments que sí que afegeixen valor a la pràctica clínica. És per això que el mètode per al desenvolupament d’aquest projecte és explícit i transparent, amb la participació dels professionals sanitaris en totes les seves etapes.
Col·laboren en el projecte diverses societats científiques, professionals sanitaris, pacients i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).