La cirurgia bariàtrica, tractament per reduir l’estòmac inicialment indicat per a pacients amb obesitat mòrbida, es consolida com un procediment altament eficient també per a la diabetis mellitus tipus 2, ja que aconsegueix una remissió total de la malaltia associada a l’obesitat mòrbida a curt termini en el 85% dels casos. Aquesta és una de les principals aportacions que es debatrà els propers 2 i 3 de maig en el XIII Curs Internacional de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica que tindrà lloc a l’Hospital Universitari de Bellvitge. La cita reunirà els millors experts nacionals i internacionals en aquest camp amb l’objectiu d’avaluar diferents tècniques, indicacions i complicacions. Es realitzaran 13 cirurgies en directe.
“Els estudis a llarg termini han confirmat que les millors tècniques bariàtriques per fer remetre la diabetis són el bypass gàstric i l’encreuament duodenal, mentre que la gastrectomia vertical està sobreindicada “, explica el Dr. Jordi Pujol, responsable de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i director del curs.
Quan es tracta de cirurgia bariàtrica per laparoscòpia no hi ha una única tècnica possible sinó que la indicació d’una o altra depèn de l’edat del pacient, l’índex de massa corporal (IMC) i el tipus de malalties associades. Així, el bypass gàstric està recomenat per a pacients d’entre 40 i 50 anys amb un IMC d’entre 40 i 50 kg/m2 , mentre que l’encreuament duodenal està indicat per a pacients de més de 50 anys i/o amb un IMC de més de 50 kg/m2. La gastrectomia vertical, per la seva banda, és el procediment òptim per a gent jove amb un IMC d’entre 35 i 45 kg/m2 ..
Inicialment aquestes tècniques es van desenvolupar per tractar persones obeses, però s’ha comprovat que en modificar la mida de l’estòmac es produeixen un seguit de canvis hormonals que ajuden a la remissió de la diabetis, la qual cosa preveu grans perspectives de futur. “L’èxit de la cirurgia de la diabetis o metabòlica provoca que la demanda estigui creixent de forma exponencial”, explica el Dr. Jordi Pujol. Actualment aquesta cirurgia només es preescriu en un 2% dels pacients diabètics, aquells que presenten IMC de més de 35 kg/m2 . En endavant el repte seria prescriure-la també per a pacients diabètics amb un IMC d’entre 30 i 35 kg/m2 . La prevalença de la diabetis tipus 2 a Catalunya és del 7,5% de la població, dada que posa de manifest que qualsevol avenç en el tractament d’aquesta malaltia tindrà una importància cabdal.
A més d’analitzar diferents tècniques i casos, el XIII Curs Internacional de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica, que compta amb la col·laboració de la companyia Ethicon, servirà per discutir el present i el futur d’una especialitat altament demandant. Segons les dades del Servei Català de la Salut de desembre de 2015, a Catalunya hi ha 1.705 pacients amb obesistat mòrbida pendents d’una intervenció quirúrgica. Els experts reunits a l’Hospital de Bellvitge analitzaran les llistes d’espera de Catalunya i Espanya i debatran estratègies per a l’abordatge d’aquesta problemàtica.