Carles Capdevila és un home optimista. Ell mateix presumeix de ser-ho, tot i que molts altres, en la seva situació, veurien la vida molt negra. Fa menys d’un any, pocs dies abans de complir cinquanta anys, van diagnosticar-li un càncer colorectal en un estadi avançat. De llavors ençà les ha passades molt magres: una intervenció quirúrgica, quimioteràpia, radioteràpia… i una nova vida. Des del començament, però, va decidir que se’n sortiria. Ara, a més d’estar vencent la malaltia, la seva actitud li permet viure millor.
Capdevila —Capde per als amics—, conferenciant, periodista de renom, director fundador del diari Ara, i pare militant, va contagiar el seu optimisme agredolç als professionals que van omplir ahir la sala d’actes del Centre Corporatiu de l’ICS. La xerrada “Viure amb humor” va obrir el dia 26 d’abril els actes de la Setmana de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebren a la seu de l’ICS fins al 28 d’abril.
El periodista va començar afirmant que som en un moment difícil per ser optimistes i, per justificar-ho, va citar Zygmunt Bauman, a qui va entrevistar fa uns anys. “Som en un interregne”, li va dir el sociòleg polonès durant la conversa, i això vol dir que vivim en un moment de canvis profunds, d’aquells que es viuen un cop cada quatre-cents anys. Un període convuls en què es fa més difícil que mai poder mirar la vida amb un somriure i alhora és més important que mai fer-ho. “En un interregne, el pessimista pringa segur”, va dir Capdevila. “L’optimista també, però potser té possibilitats de sortir-se’n”.
Un món sense sentit
Per al conferenciant, “el món actual no té cap sentit”, i va basar aquesta afirmació en diversos exemples que demostren l’absurditat de la nostra societat, que gasta molt més del que té, que contamina el planeta i que converteix els individus en consumidors compulsius i irreflexius. Davant d’això, Capdevila aposta pels petits canvis, en l’àmbit individual, i recomana que cadascú reflexioni i canviï la seva actitud. “Cadascú de nosaltres podem fer molt”, va afirmar.
Capdevila aplica aquesta mateixa idea al món laboral, en què “el 50 per cent de les feines no tenen sentit”, cosa que fa que la majoria de la gent no estigui contenta a la feina. Per al periodista, la causa d’aquesta situació és que “estan prenent poder a la gent, estan prenent confiança a la gent”, i això afecta la salut de les persones. La solució, segons Capdevila, torna a trobar-se en l’individu; que cadascú de nosaltres trobi sentit a allò que fa a la feina. Durant la xerrada, el director fundador de l’Ara va demanar als assistents que apliquessin a la seva feina els valors de l’artesà, que s’ha d’entendre com “una persona que fa les coses ben fetes, pel gust de fer-les ben fetes”.
El conegut periodista també va destacar els valors del món amateur, que considera que funciona millor que el món professional, i per això va reivindicar que “hem de portar els valors de la Catalunya amateur a la professional”. Després, Capdevila va recomanar anar pel dret. “Demanar permís és un error”, va deixar anar, perquè, “si demanes permís, tot és llarg; si fas, és possible”. Per això, va aconsellar als assistents: “feu, i quan ho hagueu fet, demaneu permís”.
El conferenciant es va detenir a parlar, amb coneixement de causa, sobre el nostre sistema sanitari, que “no mira les persones, les trosseja”. Tot seguit, va reivindicar la importància de la comunicació i l’empatia en medicina: “el 50 per cent de la feina d’un metge és parlar amb els pacients i en el cas dels pediatres, el 70 per cent o més”.
Actitud positiva
La xerrada va acabar amb una reflexió sobre l’estil de vida, amb l’humor i l’actitud positiva com a eixos fonamentals. Capdevila va destacar la paradoxa que suposa que el que ara diuen que és una vida sana (dormir vuit hores diàries; menjar poca carn i molta fruita, verdura i llegums; sopar tres hores abans d’anar al llit, i prendre’s la vida amb calma) és, precisament, “el que feia el meu avi”. Per al fundador de l’Ara, la clau es troba a “recuperar les coses que tenen sentit”, perquè “si la teva vida té sentit, millores molt”.
Amb una barreja d’estoïcisme i hedonisme, Capdevila va resumir la seva filosofia dient que “no podem canviar les coses, però sí que podem canviar l’actitud”. Per al periodista, la vida és una tragèdia, però cadascú de nosaltres li pot afegir un toc de comèdia, de manera que, almenys, podem aconseguir convertir-la en una fantàstica tragicomèdia. L’humor, en definitiva, ens pot ajudar a viure millor. Encara que la vida sigui un desastre.
Envellir en positiu
La conferència de Capdevila s’inclou dins dels actes de celebració del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, que es commemora el dia 28 d’abril. Des del 26 al mateix 28 d’aquest mes, al Centre Corporatiu tenen lloc xerrades i tallers per promoure els hàbits saludables entre els treballadors de la institució. Aquest any, l’ICS ha dedicat la celebració a la gestió positiva de l’envelliment.