La recerca en atenció primària demostra que els seus resultats són aplicables a la consulta

CgpJD7dXEAAUQsSUn exemple de l’aplicabilitat dels resultats de la recerca en atenció primària a les consultes, ha estat la presentació dels resultats d’un estudi¹ realitzat per l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, on es va analitzar les característiques de les exacerbacions en l’ MPOC i en quins casos els antibiòtics semblen no aportar beneficis davant aquestes exacerbacions. Les principals conclusions indiquen que els pacients amb exacerbacions de la MPOC que no presenten esput purulent no milloren el seu estat amb la presa d’antibiòtics. Una mostra clara han estat els diferents estudis que s’han presentat tant ahir com avui al CosmoCaixa en les X Jornades de l’IDIAP Jordi Gol, que enguany celebra el seu 20è aniversari.Les exacerbacions en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) suposen una situació d’empitjorament de la malaltia, amb l’increment de la tos, dispnea (dificultat per respirar), expectoració i/o purulència de l’esput.  Les exacerbacions poden ser de tres tipus. Quan presenten augment de la dispnea, augment de l’expectoració i de la purulència en l’esput, es tracta del tipus I.  Quan només hi ha la presència de dos d’aquest tres criteris, és del tipus II,i finalment si només hi ha un sol d’aquests tres criteris, parlem d’exacerbacions del tipus III. La MPOC suposa un cost de 1.922 euros/any/pacient. I les exacerbacions en MPOC originen entre el 10% i el 20% de les consultes a l’Atenció Primària.

La MPOC té una prevalença a España del 10.2% en majors de 40 anys. És una malaltia que causa una gran morbiditat i mortalitat, i que a diferència del que passa amb les malalties cardiovascular, la seva mortalitat no ha disminuït.

A l’atenció primària hi ha una prova que es diu Proteïna C Reactiva. Aquesta prova permet prendre decisions sobre malalties infeccioses respiratòries. Per exemple, permet distingir entre una pneumònia i una bronquitis aguda i permet descartar una meningitis (molt útil sobretot en pediatria). Ara també es fa servir per saber si una exacerbació en MPOC és bacteriana o no, i si, per tant, cal antibiòtic o no.

L’estudi es va realitzar sobre un grup de 310 pacients de 23 centres d’atenció primària de Catalunya, majors de 40 anys, fumadors o ex fumadors de més de 10 paquets /anys. Les conclusions segons el Dr. Carles Llor, metge de família i investigador de l’IDIAP i principal del projecte explica que “amb els resultats d’aquest estudi, que s’han corroborat per altres estudis publicats posteriorment, es simplifiquen els criteris per donar antibiòtics en les exacerbacions de la MPOC. Abans el metge havia de saber 3 criteris i comptar-los. Ara ja no: si un pacient té esput purulent s’ha de tractar amb antibiòtics; si no el té, no. Aquest estudi va posar de manifest també la utilitat d’una determinació en sang  capil·lar que és la proteïna C reactiva. Nosaltres recomanem que en cas que l’esput no és purulent i el metge encara considera que s’ha de tractar amb antibiòtics, que li faci aquesta prova. Si les concentracions de PCR són baixes no cal que els doni i es centri en augmentar la dosi d’inhaladors broncodilatadors i considerar si necessita una pauta curta de corticoides orals”.

La Fundació Jordi Gol i Gurina es va crear l’any 1996 per l’Institut Català de la Salut, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària.  Des de l’any 2006 és l’lnstitut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). El 2010 s’adscriu a la UAB com a institut universitari de recerca en atenció primària. És l’únic Institut de Recerca específic d’atenció primària a tot l’Estat espanyol.

Actualment disposa de 33 grups de recerca en diferents àmbits com aparell locomotor, cardiovascular, diabetis, envelliment, estils de vida, infeccions, etc. D’aquests 33 grups, 10 estan consolidats i 14 acreditats externament per  l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Té 250 projectes actius i cada any inicia entre 60 i 70 projectes nous. A més, arriba a les 400 publicacions anuals, amb un factor d’impacte global de 800 punts.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.