El responsable de l’atenció primària de la ciutat de Rio de Janeiro visita dos CAP de l’ICS a Barcelona per generar sinergies entre els organismes de salut d’ambdues ciutats

1-superintendente-ap-RioJaneiro_APBCN_2016El responsable de l’atenció primària de Rio de Janeiro (Brasil), l’anomenat superintendent d’Atençao Primária da Secretaria Municipal de Saúde, ha visitat el CAP Trinitat Vella i el CAP Passeig de Sant Joan de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, per conèixer de primera mà el funcionament de la docència per a residents als CAP de la ciutat.

La visita, que ha tingut lloc el dimarts 19 i el dimecres 20 d’abril, s’ha organitzat amb l’objectiu principal de crear sinergies entre els dos organismes d’atenció primària de les dues ciutats, Barcelona i Rio de Janeiro. En aquest sentit, el doctor Guilherme Wagner, metge de família i líder de la gestió de l’atenció primària carioca, ha posat l’èmfasi a potenciar els acords que facilitin les estades formatives en residència de professionals brasilers a centres de l’atenció primària de Barcelona de l’ICS.

Els professionals del CAP Trinitat Vella i del CAP Passeig de Sant Joan han traslladat al responsable de salut brasiler quins són els serveis que ofereixen en els centres d’atenció primària, així com l’existència dels centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), a més de com s’organitza la medicina primària pediàtrica, entre d’altres. També han valorat la importància que els residents de medicina i d’infermeria de família i comunitària es formin de manera integral i facin rotacions pels diferents serveis d’atenció primària segons marca el programa oficial de l’especialitat, per garantir la millor assistència de salut per a la ciutadania en el futur.

Per la seva banda, el doctor Wagner ha explicat que, per a una població total de sis milions i mig de persones, l’horitzó de la cobertura de l’atenció primària pública a la ciutat de Rio de Janeiro –que ha passat de ser del 3,5% de la població l’any 2009, al 47,9% el 2015– aspira a arribar al 100%, com en el nostre país.

Els encarregats de guiar la visita al CAP Trinitat Vella han estat Joan Juvanteny, director del centre i metge de família, i Joaquim Enguix, coordinador docent d’aquest CAP i metge de família, a més de la resta de l’equip directiu del centre i d’alguns metges residents amb qui ha parlat el doctor Wagner. Quant al CAP Passeig de Sant Joan, han estat el seu director i metge de família, Yoseba Cánovas, i la cap d’Estudis de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària de l’Àmbit d’APBCN, Judit Pertiñez, juntament amb altres professionals i residents d’infermeria i de medicina del centre, els qui han mostrat al responsable de l’atenció primària de Rio de Janeiro com funciona la formació de residents.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.