L’obesitat és un factor de risc important de malalties com la diabetis, les patologies cardiovasculars o els trastorns de l’aparell locomotor, entre d’altres, que causen una elevada despesa sanitària, social i individual. És possible prevenir i modificar l’obesitat però, tot i així, gairebé la meitat de la població catalana de 18 a 74 anys pateix sobrepès o obesitat i això afecta significativament la població infantil, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2014.
L’objectiu de l’estudi és identificar les causes que determinen l’abandonament de la dieta hipocalòrica, atesa l’elevada taxa d’aquesta conducta en pacients amb obesitat. L’estudi s’ha realitzat mitjançant entrevistes a pacients de l’Equip d’Atenció Primària Besòs de Barcelona amb excés de pes i obesitat que havien abandonat la dieta. Els resultats mostren que, en general, entre les principals justificacions per deixar el règim estan les dietes avorrides, la ingesta diferent a la resta de membres de la família, la incompatibilitat horària i la falta de suport de la família amb qui conviuen en el domicili.
Segons els investigadors de l’IDIAP Jordi Gol que hi han participat, aquestes conclusions plantegen un canvi d’estratègia a les consultes “es necessita un abordatge integral, dissenyar dietes personalitzades que encaixin amb els gustos dels pacients i la família, pactar objectius realistes a curt i mitjà termini, implicar les persones de l’entorn dels pacients i acompanyar els pacients sense culpabilitzar-los i escoltar-los. Això millorarà el compliment, la pèrdua de pes i la satisfacció dels pacients.”
Aquests resultats s’han presentat a la X Jornada de l’IDIAP Jordi Gol que es celebra al CosmoCaixa i que demà finalitza. L’objectiu principal de la trobada, que ha reunit 300 investigadors en actiu que treballen a l’atenció primària, ha estat comprovar si els resultats de la recerca que es fa en el primer nivell assistencial tenen aplicabilitat a les consultes i generen beneficis directes sobre la salut dels pacients.