L’IRBLleida participa en un projecte innovador per millorar l’atenció assistencial als malalts crònics

equip connecareEl Programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (CE) finançarà des d’aquest mes d’abril el projecte Personalised Connected Care for Complex Chronic Patients (CONNECARE). El projecte està enfocat a la millora del maneig dels pacients crònics complexos a través de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i és el primer ajut d’aquest programa que rep l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), de manera conjunta amb altres centres d’investigació, universitats i empreses d’àmbit internacional.

Es tracta d’una gran fita per a l’IRBLleida i per al territori de Lleida, ja que la taxa d’èxit en aquestes propostes, en què es competeix amb la resta de països de la Unió Europea, és del 2%. A Lleida, el projecte està integrat per professionals de diversos centres: l’Hospital Universitari de Santa Maria (Dr. Gerard Torres, responsable de la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular i del Servei de Medicina Interna); l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Dr. Ferran Barbé, cap del Servei de Pneumologia); l’atenció primària (la Dra. Núria Nadal, directora, i Dra. Araceli Fuente, metgessa de medicina de família i comunitària), i l’IRBLleida (el  Dr. Manuel Sánchez, biòleg, i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòleg). L’agrupació de professionals dels diferents centres demostra, un cop més, la transversalitat i multidisciplinarietat de la recerca en les institucions de Lleida.

En el projecte, finançat per la CE amb 4.964.188,75€, hi participen 10 grups de 6 països diferents com l’Estat espanyol, Alemanya, Israel, Països Baixos, Itàlia i Regne Unit. Està coordinat per la Fundació EURECAT de Barcelona i els altres participants són el Consorci Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Assuta Medical Centers LTD  i Ewave LTD (Israel), Academisch Ziekenhuis Groningen i IP Health Solutions BV (Països Baixos), Università Degli Studi di Modena e Reggio Emilia (Itàlia), Technische Universitaet Muenchen (Alemanya) i Advanced Digital Innovation UK LTD (Regne Unit).

El projecte CONNECARE està adreçat a millorar l’assistència dels malalts crònics complexos, que són aquells que pateixen més d’una condició crònica i que fan un ús intensiu de recursos assistencials sense aconseguir millores substancials en la seva salut o qualitat de vida. Per aconseguir aquest objectiu, el consorci CONNECARE vol interconnectar i coordinar els professionals de diferents àmbits del sistema de salut, així com els pacients mateixos i els seus cuidadors, per tal de fer un abordatge integral dels pacients crònics complexos. S’estudiarà si la implementació en l’assistència d’aquests pacients d’eines tecnològiques avançades, que millorin la seva identificació i vigilància, pot millorar-ne l’evolució clínica i reduir la freqüentació hospitalària. Mitjançant la tecnologia es pretén identificar precoçment els empitjoraments o complicacions, actuar preventivament, donar suport als cuidadors i aconseguir que els malalts prenguin part en el control i manteniment del seu estat de salut. En el cas concret de Lleida, en una primera fase es col·laborarà en el disseny d’interfícies i aplicacions per a la interacció entre professionals de medicina, infermeria i treball social, cuidadors i pacients, així com per a la implementació en l’assistència de sistemes tecnològics de suport i control a pacients crònics complexos. Posteriorment, es duran a terme estudis clínics dirigits a avaluar i validar les eines desenvolupades en dos entorns (en l’atenció primària i en una intervenció quirúrgica).

Aquest projecte és un reconeixement a l’excel·lència en la recerca de les institucions de Lleida. La Unió Europea entén que aquesta és l’única manera de donar un resposta innovadora al problema dels malalts crònics complexos, per això premia el territori amb el desenvolupament d’un projecte capdavanter que ha de canviar els fonaments de la seva assistència. 

Horizon 2020

Horitzó 2020 és el programa de recerca i innovació més gran de la Unió Europea, amb gairebé 80 mil milions d’euros, que té una durada total de més de 7 anys (2014-2020). El programa contribueix a abordar els principals reptes socials, promoure el lideratge industrial a Europa i reforçar l’excel·lència de la seva base científica. Horitzó 2020 integra per primera vegada totes les fases: des de la generació del coneixement fins a les activitats més properes al mercat: recerca bàsica, desenvolupament de tecnologies, projectes de demostració, línies pilot de fabricació, innovació social, transferència de tecnologia, proves de concepte, normalització, suport a les compres públiques precomercials, capital de risc i sistema de garanties.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.