El 15% dels pacients diagnosticats d’Alzheimer viuen sols

Logotip IDIAP Jordi GolUn estudi fet a les àrees bàsiques de salut de Santa Eugènia de Berga i d’Artés, dues poblacions d’àmbit rural, sobre una població de 26.852 habitants, ha analitzat el perfil dels pacients diagnosticats de malaltia d’Alzheimer. L’estudi ha detectat 191 pacients amb aquesta malaltia, dels quals un 15,71% viuen sols, un 59,16% acompanyats i un 25,13% en residències.

Els pacients diagnosticats d’Alzheimer que viuen sols són més grans (86 anys de mitjana d’edat) que els pacients que viuen acompanyats (82,5 anys) o que viuen en residències (84,19 anys). Igualment, els pacients diagnosticats d’Alzheimer que viuen sols són majoritàriament dones, en un 90%.

L’estudi ha observat també que dels pacients diagnosticats d’Alzheimer que viuen sols, un 23% pateix demència lleu i un 73%, moderada. Dels pacients amb  que viuen sols, assisteixen a un centre de dia un 56,7% (un percentatge superior al dels que viuen acompanyats i assisteixen a un centre de dia, que són un 28,3%). Així mateix, són els que menys utilitzen bolquers (només un 40% dels malalts d’Alzheimer que viuen sols fan servir bolquers), mentre que els que viuen acompanyats un 42,5% utilitzen bolquers i els que estan en una residència arriben al 85,4%.

Respecte a la medicació, els pacients diagnosticats d’Alzheimer que viuen sols són els que menys medicació específica per a l’Alzheimer reben, només un 20%; mentre que els que viuen acompanyats es mediquen específicament per a l’Alzheimer en un 48,7% i els ingressats en una residència en un 31,3%. De la mateixa manera, els pacients amb Alzheimer que viuen sols reben menys medicació d’ansiolítics i antidepressius, però més benzodiazepines que aquells pacients diagnosticats d’Alzheimer que viuen acompanyat.

Per a Jordi Espinàs, investigador de l’IDIAP i investigador principal del projecte, els resultats “ens fan veure que els pacients amb Alzheimer són un repte per a la nostra societat i els pacients amb Alzheimer que viuen sols, una urgència. És fonamental la dedicació de més recursos humans i econòmics i l’establiment de plans coordinats a tots els nivells per a la seva atenció.”

Aquests resultats es presentaran a la X Jornada de l’IDIAP Jordi Gol, que coincideixen amb el vintè aniversari de l’Institut i que se celebrarà al CosmoCaixa de Barcelona, els propers 21 i 22 d’abril. L’objectiu principal de la trobada, que espera reunir 300 investigadors en actiu que treballen a l’atenció primària, és comprovar si els resultats de la recerca que es fa en el primer nivell assistencial té aplicabilitat a les consultes i genera benefici directe sobre la salut dels pacients.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.