Per Sant Jordi, haikus i salut!

StJordiICSEn el marc de la Diada de Sant Jordi, l’Institut Català de la Salut (ICS) vol promoure l’escriptura i la lectura com a hàbits saludables entre els professionals de l’organització. A banda de ser eines d’aprenentatge constant, escriure i llegir tenen molts beneficis per a la salut física i emocional a qualsevol edat.

Escriure i llegir ens mantenen mentalment estimulats i això ajuda a enfortir les connexions cerebrals i a retardar l’aparició i la progressió de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o altres formes de demència; augmenten la capacitat de resposta perquè les dues tasques obliguen el cervell a pensar i l’activen; ens mantenen distrets i concentrats en el moment present, fet que ens proporciona una sensació de relaxació que ajuda a disminuir l’estrès; milloren l’estat d’ànim i la memòria, creen noves sinapsis neuronals i enforteixen les existents; incideixen sobre la nostra atenció i concentració millorant el nostre rendiment i la nostra productivitat; finalment, a través de l’escriptura i la lectura les persones estem més ben informades i documentades i això millora l’autoestima, desperta la curiositat i estimula la creativitat.

Per tots aquests motius, l’ICS posa en marxa el concurs ‘Per Sant Jordi, haikus i salut!’ que convida tots els professionals de l’organització a enviar un haiku que tingui com a tema central els hàbits saludables. Els participants podran enviar els seus haikus del 19 al 23 d’abril de 2016 (ambdós inclosos) a través de Twitter, Facebook (amb un missatge directe a la pàgina oficial de l’ICS) o per correu electrònic a l’adreça premsa.ics@gencat.cat.

Un haiku és un poema breu, d’origen japonès, generalment de 17 síl·labes en total, repartides en tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, malgrat que hi poden haver petites variacions. No té rima i està escrit en present. Normalment parla de temes relacionats amb la natura, el pas del temps, les estacions de l’any o la vida quotidiana, i evita la utilització de termes abstractes. En aquesta ocasió, però, us convidem a fer haikus sobre hàbits saludables. Un haiku molt conegut és el que apareix al cal·ligrama de Joan Salvat Papasseit:

Camí de sol
per les rutes amigues
unes formigues

Poden participar al concurs tots els treballadors dels centres de l’ICS i dels instituts d’investigació adscrits. Entre tots els participants, l’ICS sortejarà 10 lots de llibres escrits o traduïts per professionals de l’organització. El termini de recepció dels haikus acabarà el 23 d’abril a les 23.59 h. El guanyador o guanyadora es donarà a conèixer la setmana següent.

Condicions del concurs

  • Només s’acceptaran haikus enviats per treballadors i treballadores de l’ICS o dels instituts de recerca adscrits a l’organització.
  • Tots els haikus presentats han de ser originals i inèdits. També han de ser respectuosos i no poden contenir cap mena de desqualificació directa ni indirecta. Els haikus que l’organització pugui considerar que tenen un contingut ofensiu o inapropiat seran eliminats del concurs.
  • Formes d’enviament: al correu electrònic premsa.ics@gencat.cat; a Twitter, compartint-lo amb l’etiqueta #StJordiICS, o a Facebook, amb un missatge directe a la pàgina oficial de l’ICS. Els participants han de seguir el perfil corporatiu corresponent. Aquesta mesura s’aplica perquè des de l’organització es pugui contactar amb els participants en cas que hi hagi qualsevol dubte.
  • En el cas de Facebook i correu electrònic, cal que els participants enviïn el seu nom complet i el del centre on treballen, juntament amb el haiku. En el cas de Twitter, si el nom del seu compte no és prou clar, l’organització podrà demanar-los el nom complet a través d’un missatge directe. També podran enviar la informació a través d’un missatge directe per preservar la seva intimitat.
  • Els haikus enviats han d’anar acompanyats de l’etiqueta #StJordiICS tant a Facebook com a Twitter. En el cas dels correus, cal posar Sant Jordi ICS a l’assumpte del correu.
  • S’acceptaran fins a 5 participacions per treballador, una per dia que estarà actiu el concurs.
  • El sorteig entre tots els participants es farà a través de la plataforma Random.org i es publicarà una fotografia amb el número del guanyador.
  • Els participants han d’acceptar les condicions del concurs.
  • El termini de recepció dels haikus acaba el 23 d’abril a les 23.59 h. El guanyador o guanyadora es donarà a conèixer la setmana següent.
  • Les persones que participen en el sorteig accepten que l’ICS reprodueixi i faci difusió dels haikus enviats a través de les xarxes socials i altres canals de comunicació de la institució.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.