Investigadors de l’IISPV demostren que l’obesitat altera les cèl·lules mare mesenquimals del teixit adipós

Logo Institut d'Investigació Sanitària Pere VirgiliEls membres del Grup d’Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) – URV – CIBERDEM[1], liderat per Joan Vendrell[2] i Sònia Fernández-Veledo, han publicat l’article titulat “Obesity Determines the Immunophenotypic Profile and Functional Characteristics of Human Mesenchymal Stem Cells From Adipose Tissue” a la revista Stem Cells Translational Medicine.

El teixit adipós és una font important de cèl·lules mare mesenquimals (MSC), que posseeixen una varietat de propietats que les fan candidates ideals per a la regeneració de teixits i teràpia cel·lular. Durant l’obesitat en el teixit adipós es produeix hipòxia (dèficit d’oxigen) i això pot tenir efectes perjudicials en les cèl·lules mare humanes derivades de teixit adipós, cosa que pot provocar conseqüències que es traslladen als adipòcits madurs. En aquest estudi, els investigadors han explorat com és el perfil immunofenotípic (marcadors de superfície cel·lular) de cèl·lules mare de teixit adipós d’individus prims i obesos, i com l’obesitat pot alterar les cèl·lules mare.

En aquest context, s’ha demostrat que les cèl·lules mare derivades de teixit adipós aïllades de pacients obesos tenen un patró alterat d’expressió de marcadors de superfície cel·lular i quan aquestes cèl·lules mare són diferenciades in vitro a adipòcits madurs aquest patró alterat es manté. Els autors de l’estudi també han observat que les cèl·lules mare de teixit adipós d’individus obesos presenten diferències en la proliferació, la migració, i la capacitat de diferenciació, relacionades amb alteracions en l’expressió de marcadors de superfície cel·lular. Sorprenentment, la plasticitat alterada observada en cèl·lules mare aïllades de pacients obesos es manté en l’absència d’hipòxia, cosa que suggereix que aquestes cèl·lules podrien estar condicionades per l’obesitat.

La revista Stem Cells Translation Medicine té un factor d’impacte de 5,709 i és la tercera revista en la seva àrea (ISI Journal Citation Reports© Ranking: 2014: 3/21 (CELL & TISSUE ENGINEERING).

Referència bibliogràfica:

Obesity Determines the Immunophenotypic Profile and Functional Characteristics of Human Mesenchymal Stem Cells From Adipose Tissue. Pachón-Peña G1, Serena C1, Ejarque M1, Petriz J2, Duran X1, Oliva-Olivera W3, Simó R4, Tinahones FJ3, Fernández-Veledo S5, Vendrell J5.Stem Cells Transl Med.

PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26956208#

[1] CIBERDEM: Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas de l’Instituto de Salud Carlos III.

[2] Cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.