Els pacients majors de 85 anys amb fibril·lació auricular, malaltia renal crònica i dèficit visual tenen més risc de mortalitat que la resta

_16_3853L’estudi es va fer sobre una població de 328 pacients tractats en centres de salut de l’ICS majors de 85 anys i a qui es va fer un seguiment de tres anys amb anàlisi de la supervivència segons grups de malalties específics. Es van recollir dades sociodemogràfiques, d’ estat funcional i cognitiu, comorbiditat, qualitat de vida, risc social i fàrmacs.

A l’inici de l’estudi el 95,1% dels pacients presentava més d’una malaltia. Els resultats preliminars mostren que quan es pateixen tres malalties, com ara fibril·lació auricular, malaltia renal crònica i dèficit visual, hi ha una probabilitat de morir quatre vegades superior a la de la resta de la població. Així mateix, també suposa una probabilitat tres vegades superior de mort el fet de patir fibril·lació auricular i insuficiència renal crònica. Altres patrons de multimorbiditat amb risc de mortalitat són: patir malaltia renal crònica, anèmia  i dèficit visual, així com fibril·lació auricular i dèficit visual.

Per a Assumpta Ferrer, investigadora principal i coordinadora del Grup Octabaix de l’IDIAP Jordi Gol, “els resultats mostren que cal identificar precoçment les persones afectades de fibril·lació auricular, malaltia renal crònica i dèficit visual als 85 anys, pel seu risc elevat de mortalitat”.

Aquests resultats es presentaran a la X Jornada de l’IDIAP Jordi Gol, que coincideix amb el 20è aniversari de l’Institut, que se celebrarà al CosmoCaixa de Barcelona els propers 21 i 22 d’abril. L’objectiu principal de la trobada, que espera reunir 300 investigadors en actiu que treballen a l’atenció primària, és comprovar si els resultats de la recerca que es fa en el primer nivell assistencial té aplicabilitat a les consultes i genera beneficis directes sobre la salut dels pacients.

La Fundació Jordi Gol i Gurina es va crear l’any 1996 per l’Institut Català de la Salut, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària.  Des de l’any 2006 és l’lnstitut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). El 2010 s’adscriu a la UAB com a institut universitari de recerca en atenció primària. És l’únic Institut de Recerca específic d’atenció primària a tot l’Estat espanyol.

Actualment disposa de 33 grups de recerca en diferents àmbits com ara aparell locomotor, cardiovascular, diabetis, envelliment, estils de vida, infeccions, etc. D’aquests 33 grups, 10 estan consolidats i 14 acreditats externament per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Té 250 projectes actius, i cada any inicia entre 60 i 70 projectes nous. A més, arriba a les 400 publicacions anuals, amb un factor d’impacte global de 800 punts.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.