Persones que cuiden familiars amb demència comparteixen vivències al CAP Casernes de Barcelona de la mà d’una cuidadora experta

cuidador-expert-CAPCasernes_APBCN-2016El CAP Casernes de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS s’ha convertit des del febrer i durant nou setmanes en un espai de trobada per a persones cuidadores de pacients amb demència, com a membres d’un dels primers grups del Programa de Cuidador Expert Catalunya®, on poden compartir les seves experiències i inquietuds a l’entorn del fet de cuidar una persona amb aquesta malaltia.

Per formar aquest grup es van seleccionar catorze dones i homes cuidadors de persones amb algun tipus de demència un cop ja s’havia escollit la dona que havia de guiar-lo, que va rebre formació de professionals assistencials. És la Nieves Méndez Sosa, una dona càlida i assertiva, que compleix el requisit imprescindible per ser una cuidadora experta: haver estat la responsable de cuidar una persona afectada per la mateixa malaltia que les persones del grup amb qui comparteix la seva experiència.

Aquest és el segon grup del Programa Cuidador Expert Catalunya® de pacients amb demència que es desenvolupa a la ciutat de Barcelona (després de l’experiència positiva obtinguda els darrers mesos de 2015 al CAP Sant Martí, un centre on tot just acaben de començar noves sessions). A totes aquestes reunions sempre hi assisteixen, a més, una infermera i una treballadora social com a observadores. Pel que fa al grup del CAP Casernes, la cuidadora experta, la Nieves, posa en valor el que és fonamental d’aquestes trobades: “Nosaltres hem pres la decisió de cuidar aquesta persona que ens necessita perquè està indefensa i això és el més important. Però també hem decidit cuidar de nosaltres mateixos.”

Tenir cura d’un mateix per poder cuidar la persona que en depèn

Des del 18 de febrer i fins al 21 d’abril, cada dijous de 10.30 h i fins al migdia, l’Adelaida, el Manuel, el Josep, l’Esther, la Rosa, la Isabel, el Ramón, la Paquita, la Cecilia, la Carmen, l’Alfredo, la Dolores i dues dones més es troben amb la Nieves al CAP Casernes per parlar sobre qualsevol qüestió relacionada amb el fet de cuidar una persona a qui la demència ha deixat indefensa. Són xerrades plenes d’emocions intenses en què la Nieves exerceix a la perfecció el seu paper de cuidadora experta i atén les demandes de tothom. Ella va viure en primera persona les mateixes experiències que la resta dels companys del grup, ja que va cuidar la seva mare malalta de demència durant anys.

Les persones cuidadores que integren aquest grup s’han fet càrrec d’un familiar amb algun tipus de demència; habitualment amb Alzheimer, tot i que n’hi ha d’altres. Recordem que la demència és una síndrome clínica que es caracteritza per una afectació cognitiva global, sovint crònica i progressiva, que s’associa a un deteriorament de les activitats funcionals i socials de la vida diària i que, en molts casos, s’acompanya d’alteracions de la conducta.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.