El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Joan XXIII gira els fetus encaixats de natges fins a la setmana 37 de gestació

EquipPartNatges120416(1)El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va començar a principis del 2016 a fer la tècnica anomenada “versió cefàlica externa”, que consisteix en girar el fetus, a les 37 setmanes de gestació com a màxim, quan està encaixat de natges. Aquesta tècnica es fa servir quan el fetus ve de natges i els pares volen un part vaginal, i per evitar la cesària, donen el seu consentiment per fer-la. Els factors limitants per realitzar la tècnica són l’edat gestacional (per damunt de 37 setmanes), que la dona tingui poc líquid amniòtic o que el fetus no tingui el cap flexionat.

La tècnica l’han de fer dos obstetres, de manera que, mentre un intenta desfalcar la natja, l’altre aguanta el cap. De forma seqüencial, els dos intenten girar el fetus a poc a poc. Per poder realitzar la maniobra, inicialment la mare ha de posar les cames per damunt del cap per ajudar a desencaixar el fetus. A més, es dóna un fàrmac a la mare per aturar la dinàmica uterina (les contraccions), i un tercer professional sanitari vigila amb un ecògraf que el fetus no pateixi. La tècnica es pot aturar si el fetus pateix o si la mare té molt de dolor. No obstant això, el ginecòleg i obstetra del Joan XXIII, Albert Guarque, assegura que “si el fetus gira, la maniobra no arriba al minut i la mare tolera bé un dolor lleu o moderat degut a la curta durada”.

En els darrers anys han disminuït els parts de natges. Fins i tot, com explica Guarque, un article publicat a The Lancet l’any 2000 no recomanava el part de natges pel patiment del fetus o per possibles complicacions, com fractures o altres seqüeles. El Dr. Guarque reconeix que la manca de pràctica als hospitals ha influït també en la formació dels residents i, per tant, en l’aplicació del part de natges que, precisament fins aquest any 2000, era habitual. L’alternativa al part de natges ha estat la cesària que, per a la mare, “té els riscos propis d’una cirurgia, com el sagnat o possibles infeccions”, apunta el ginecòleg. Amb la tècnica de la versió, “una tècnica molt segura”, defensa el Dr. Guarque, s’eviten els riscos del part de natges i els riscos de les cesàries.

A l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona realitzen aquesta tècnica el mateix Dr. Guarque i la Dra. Mònica López, des de principis d’aquest any 2016. L’objectiu és fer formació als altres companys del servei i als residents per consolidar-la, per a que “les futures mares perdin la por i coneguin que existeix aquesta possibilitat”, apunta Guarque.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.