Els fàrmacs antipsicòtics incrementen el risc de fractura osteoporòtica

untitledL’estudi es va fer sobre una població de pacients majors de 44 anys amb diagnòstic psiquiàtric, assignats a equips d’atenció primària de l’ICS de tot Catalunya. En total, es va fer el seguiment a 55.517 pacients, dels quals 11.129rebien tractament antipsicòtic, i 44.388 no en rebien. El 60,3% eren dones, amb una mitjana d’edat de 67,6 anys. Es van avaluar fractures de maluc i osteoporòtiques que van ocórrer entre 2006 i 2014 i es van registrar a la història clínica (ECAP).

Els resultats mostren que el nombre de fractures de maluc en pacients amb tractament antipsicòtic és 1,7 vegades superior respecte dels pacients que no prenen aquest tipus de fàrmacs.

Per a la Dra. Susana González, investigadora de l’IDIAP Jordi Gol i investigadora principal del projecte, els resultats mostren que “calen estratègies preventives i la col·laboració entre nivells assistencials per reduir el risc de fractures en població amb trastorns mentals greus”.

Els antipsicòtics són fàrmacs que s´utilitzen àmpliament per tractar diferents patologies com l’esquizofrènia, el trastorn bipolar i la simptomatologia psiquiàtrica de pacients amb demència. Solen tranquil·litzar sense alterar la consciència ni produir una excitació secundària.

Aquest projecte, i d’altres que han mostrat la seva aplicabilitat directa en les consultes de l’atenció primària, es debatran el 21 i el 22 d’abril en la X Jornada de l’IDIAP Jordi Gol, que reunirà prop de 300 investigadors.

La Fundació Jordi Gol i Gurina es va crear l’any 1996 per l’Institut Català de la Salut, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària. Des de l’any 2006 és l’lnstitut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). El 2010 s’adscriu a la UAB com a institut universitari de recerca en atenció primària. És l’únic institut de recerca específic d’atenció primària a tot l’Estat espanyol.

Actualment disposa de 33 grups de recerca en diferents àmbits, com ara aparell locomotor, cardiovascular, diabetis, envelliment, es tils de vida, infeccions, etc. D’aquests 33 grups, 10 estan consolidats i 14 acreditats externament per

Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Té 250 projectes actius i, cada any, inicia entre 60 i 70 projectes nous. A més, arriba a les 400 publicacions anuals, amb un factor d’impacte global de 800 punts.

Més informació: Programa de la Jornada

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.