La Societat Espanyola del Son premia un article de l’IRBLleida com a millor publicació original de 2015

Premi IRBLleidaL’article “Precision medicine in patients with resistant hypertension and obstructive sleep apnea” del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha estat premiat com a millor publicació original de 2015 per la Societat Espanyola del Son. La certificació s’ha entregat en el marc del XXIV Congrés Anual de la Societat Espanyola del Son, que s’ha celebrat recentment, del 31 de març al 2 d’abril, a Valladolid.

En aquest article original publicat al Journal of American College of Cardiology, primera revista de l’especialitat de cardiologia, s’avalua per primera vegada el perfil epigenètic dels pacients amb apnea del son amb l’objectiu d’identificar perfils predictius de resposta al tractament de la malaltia amb dispositius de pressió positiva contínua en les vies respiratòries (CPAP).

El Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’IRBLleida, liderat pel Dr. Ferran Barbé, estudia la patogènia de les complicacions cardiovasculars associades als trastorns respiratoris i, també, la relació d’aquests darrers amb els dèficits cognitius. També, en l’àmbit clinicoepidemiològic, avalua noves indicacions terapèutiques i participa en l’avaluació d’equips diagnòstics. Així mateix, el Dr. Barbé és el director científic del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries, una xarxa d’investigació multidisciplinària que té com a objectiu fonamental combatre les malalties respiratòries mitjançant el foment de la investigació d’excel·lència i la seva translació ràpida i segura a la pràctica clínica.

Síndrome de l’apnea del son

La síndrome de l’apnea del son obstructiva és un trastorn del son caracteritzat per la interrupció sobtada de la respiració quan s’està dormint, causada per l’obstrucció de la via aèria superior. En aquest tipus d’apnea hi ha roncs forts perllongats de manera regular durant un temps, fins que són interromputs per un període de silenci de més de deu segons, amb un tall de la respiració. Els principals factors de risc de la síndrome de l’apnea del son obstructiva són: ser home, tenir més de 50 anys, tenir sobrepès i roncar quan es dorm. Els seus símptomes inclouen la somnolència diürna excessiva, així com possibles trastorns cognitivoconductuals, cardíacs, respiratoris, metabòlics i/o inflamatoris. Patir aquesta síndrome incrementa el risc de patir problemes cardiovasculars, càncer i accidents de trànsit.

Referència de publicació

Sánchez de la Torre M, Khalyfa A, Sánchez de la Torre A, Martínez Alonso M, Martínez García M Á, Barceló A, Lloberes P, Campos Rodríguez F, Capote F, Diaz de Atauri MJ, Somoza M, González M, Masa JF, Gozal D, Barbé F; Spanish Sleep Network. Precision Medicine in Patients With Resistant Hypertension and Obstructive Sleep Apnea: Blood Pressure Response to Continuous Positive Airway Pressure Treatment. J Am Coll Cardiol 2015 Sep 1; 66(9): 1.023-32. doi: 10.1016/j.jacc.2015.06.1315. PMID: 26314530

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.