Els centres de l’ICS organitzen una vuitantena d’activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física

poster_DMAF_2016_83X118cm-2-60m-3-RAquesta setmana els centres de l’Institut Català de la Salut commemoren amb diferents activitats el Dia Mundial de l’Activitat Física. A continuació, podeu veure’n un recull.

Barcelona ciutat

CAP Adrià

Dimecres 6 d’abril, de 12 a 13 hores, les infermeres del CAP Adrià Carme Grané i Natàlia Alsina organitzen una caminada pel barri i el Parc de Monterols. L’activitat és oberta a totes les persones interessades a fer una passejada, només cal roba i calçat adequats i ganes de caminar i compartir una bona estona.

El punt de trobada serà al CAP Adrià (soterrani -1) a les 11.45 hores i la durada és d’una hora i quinze minuts, aproximadament. No cal fer cap inscripció prèvia, tan sols acudir al lloc, el dia i l’hora esmentats.

CAP Passeig Sant Joan

Programa de promoció de l’activitat física a partir del 15 d’abril dirigida a persones entre 55 i 75 anys autònomes per caminar. El grup farà exercicis de composició corporal, resistència cardiorespiratòria, força-resistència muscular, flexibilitat i equilibri adaptats/personalitzats.

CAP Guineueta

Setmana de Promoció de l’Activitat Física. Aquest dijous, 7 d’abril, es farà una passejada popular pel patrimoni dels barris Guineueta i Can Peguera, en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Roquetes. Punt de trobada a la porta del CAP Guineueta, passeig de Valldaura, 135. El 8 d’abril, de 10 a 12 h: classe de ball adreçada a la població de Guineueta, Canyelles, Can Peguera i Verdum, també orientada a la gent gran. Punt de trobada a la zona central del Parc de la Guineueta, al costat de la zona infantil (darrera de l’Escola Bressol Municipal l’Argimon).

L’activitat s’emmarca dins de l’estratègia del Grup de Medicina Comunitària del CAP Guineueta i la Taula Comunitària de la Guineueta de potenciar l’activitat física per millorar l’estat de salut de la nostra població.

CAP Turó

El 7 d’abril, de 9.30 a 13.30, es fa una taula informativa sobre la  promoció de l’exercici físic amb la pràctica d’activitats per part dels pacients amb jocs com ara les gomes, saltar a corda, jugar a  la xarranca, etc., amb la col·laboració dels estudiants d’infermeria. A les 14 h es fa una excursió amb els professionals del centre al Parc del Turó.

EAP Via Roma

Dimecres 6 d’abril, activitat física al Parc Joan Miró per fer exercicis d’escalfament, caminada al voltant del parc, exercicis de mobilitat i estiraments.

CAP Sant Andreu

El 6 d’abril, de 10 a 13 hores, classes dirigides per infermeria al Club Natació Sant Andreu.

CAP Ramon Turró

Caminada per sumar minuts de salut el 6 d’abril. La sortida del CAP és a les 10.45 h.

CAP Sant Martí de Provençals

El 6 abril, passejada dirigida a la població del barri de Sant Martí de Provençals i Verneda. L’itinerari serà des de la porta del CAP fins a la platja de la Mar Bella (2,5 km, aproximadament).

CAP Casernes

El 15 d’abril, caminada pels districtes de Sant Andreu i Bon Pastor, d’una distància aproximada de 5 km. oberta a tota la població que vulgui participar-hi i amb la col·laboració del personal del CAP.

CAP Carreres Candi 

El 6 d’abril, sessió d’exercici físic a la plaça de l’Olivereta. El mateix dia 6, també començarà el Programa d’activitat física del CAP, un seguit d’intervencions teòriques i pràctiques sobre els beneficis de l’exercici físic amb l’objectiu de promocionar l’exercici físic i potenciar hàbits saludables. Aquestes intervencions s’iniciaran el 6 d’abril i s’allargaran fins al 30 de juny, les sessions es duran a terme els dimarts i els dijous, de 12 h a 13 h, al local que l’Associació de Veïns té al carrer Daoiz i Velarde.

CAP Montnegre

El 6 d’abril, caminada conjunta de professionals i veïns pel barri. Començarà al CAP a les 10 h i tindrà una durada de 40-60 minuts.

CAP Horta

Sessió de dansa zumba a les 18.30 h al mateix centre, dirigida a infants i adolescents.

CAP La Pau

El 20 d’abril,  de les 9.30 h a 11.30 h, els professionals realitzaran una activitat comunitària (“Zumbeando con La Pau”), conjuntament amb l’Associació de Veïns La Pau. Els participants caminaran des del CAP fins al Fòrum i allà realitzaran una classe magistral de zumba gold.

CAP Maragall

El 6 d’abril, caminada pels barris de Camp de l’Arpa i Encants, amb una ruta guiada per un arquitecte urbanístic.

També el 6 d’abril, a les 11 h, caminada pel barri Congrés amb sortida des de la plaça del Congrés.

CAP Rio de Janeiro (Línia Pediàtrica Rio De Janeiro)

MOVIAMICS és una activitat dirigida a nens i nenes de 7 a 10 anys amb sobrepès i/o obesitat i les seves famílies. Serà a les 17 h al mateix CAP i es farà un berenar saludable i una activitat física en una zona esportiva propera, per després tornar al centre a repassar de manera lúdica les bases d’una alimentació saludable.

ICS Catalunya Central

EAP Baix Berguedà

Puig-reig: el dia 6 d’abril es farà una caminada amb direcció a Cal Marçal (camí del riu, caseta dels pescadors). És una ruta fàcil, d’una hora aproximadament, i es recomana portar l’esmorzar. La sortida és des del CAP Puig-Reig a les 9.30 h.

Gironella: des CAP Gironella, el dia 7 d’abril, a les 9.30 h , s’iniciarà la caminada en direcció a l’església de Sant Vicenç d’Obiols situada al terme municipal d’Avià (Berguedà). La caminada té una dificultat mitjana, ja que hi ha una última pujada a l’església de nivell mitjà. Un cop allà esmorzaran (cal portar-lo).

Passejada en cotxets al CAP Gironella: totes les mares, pares, nens i nenes i acompanyants que vulguin passejar en família, el proper dimecres 6 d’abril es trobaran al CAP Gironella a les 10 h del matí on sortiran en direcció al barri de Cal Blau per un camí de vianants d’uns 500 m de llargada que van habilitar aquest Nadal per unir el barri de Cal Blau amb el nucli de Gironella. Un cop a la barriada descansaran en un parc per poder esmorzar tranquil·lament abans de tornar de retorn a casa. Apte per a tots els públics.

Cal Rosal: el dia 7 d’abril sortiran des del pont d’Orniu a la Colònia Rosal i es dirigiran a l’església de Sant Vicenç d’Obiols per trobar-se amb la caminada del CAP Gironella on esmorzaran tots junts. És de nivell mitjà.

EAP Berga

Berga: del 4 al 10 d’abril, s’ha organitzat l’activitat “Parcs de salut per a la gent gran”. Cal inscripció prèvia al CAP Berguedà.

Borredà: s’ha organitzat una caminada el dia 7 d’abril, d’11 a 13 h.

EAP Alt Berguedà

El dia 5 d’abril, de 4 a 6 h de la tarda s’ha organitzat una caminada a La Pobla de Lillet

El divendres dia 8 d’abril de 10 a 12:30, s’ha organitzat la caminada de Bagà- Guardiola.

EAP Cardona

El Centre d’Atenció Primària Cardona ha programat una caminada popular el proper dimecres, dia 6 d’abril, per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física.

La participació a la caminada és gratuïta i està oberta a tothom. La sortida es farà a les 10.30 h des del pati de l’Institut Sant Ramon i el recorregut —d’uns 4,5 quilometres i un desnivell màxim de 500 metres— portarà els participants cap al Portal de Graells, Cal Rovira, el camí de Coma, el Porxo de l’Oruga i, tot seguit, seguiran cap a la Torre Blanca, la Mare de la Font i la Pietat, en direcció al passeig Mossèn Joan Riba.

La caminada té també un recorregut més curt que, un cop al porxo de l’Oruga, enfilarà cap al camí de la Mare de la Font en direcció al passeig Mossèn Joan Riba. A més, les persones amb mobilitat reduïda i els infants més menuts podran participar-hi fent un recorregut més curt pel passeig Mossèn Joan Riba.

La línia d’arribada serà al mateix pati de l’Institut Sant Ramon de Cardona on els participants podran gaudir d’un esmorzar saludable.

Enguany, la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física incorpora també la Jornada de la Salut que organitzen la Fundació SHE i les escoles de primària del municipi. La Jornada de la Salut començarà a les 9.30 h a la plaça del Comte Guifré el Pelós, davant de la Biblioteca municipal Marc de Cardona amb el “Càrdio” i els alumnes de les escoles Vedruna Carme Cardona, Patrocini i Joan de Palà.

EAP Artés

S’ha instal·lat un punt informatiu de salut sobre l’activitat física recomanable i, paral·lelament, el dia 6 d’abril es farà una caminada saludable per una ruta de corriols a la població d’Artés.

També a Calders han organitzat una caminada per al dia 6 d’abril.

EAP Súria

Han programat diverses activitats:

Dimecres 20 d’abril. Sessió de tonificació i estiraments a càrrec de la Societat Atlètica de Súria (SAS). Hora: 19 h. Lloc: plaça de la Serradora.

Divendres 22 d’abril. Sessió de zumba a càrrec de Laia Tébar. Hora: 20 h. Lloc: plaça de la Serradora.

Dilluns 25 d’abril. Caminada pel barri de Santa Maria. Itinerari adequat per a la gent gran. Hora de sortida: 15.30 h. Lloc de sortida: Parc de la Colònia.

Dimarts 26 d’abril. Caminada pel barri de Joncarets. Itinerari adequat per a la gent gran. Hora de sortida: 15.30 h. Lloc de sortida: CAP Goretti Badia.

Dimecres 27 d’abril. Caminada pel barri de Salipota. Itinerari adequat per a la gent gran. Hora de sortida: 15.30 h. Lloc de sortida: Parc que hi ha davant l’Escola Mare de Déu de Montserrat.

EAP  Sant Joan de Vilatorrada

Conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Joan s’ha organitzat  una caminada popular per realitzar en família per un dels circuits inclusius que té la localitat.

El mateix dia al matí, les referents del PAFES col·laboraran en uns cicles de caminades per a gent gran que organitzen diferents ajuntaments dins el programa de la Diputació de Barcelona  “A cent cap als cent”.

EAP Sagrada Família | Manresa

El dia 6 d’abril s’ha organitzat una caminada a Santa Maria de Comabella, de 2 h i 40 minuts.

Els dies 14, 21 i 28 d’abril, es portarà a terme un  taller a la comunitat sobre alimentació i estil de vida saludable en escolars ( de 7 a 12 anys), amb nocions bàsiques sobre l’alimentació i l’activitat física, als barris de Font de Capellans, Sagrada Família i Balconada, sota el lema “Infant actiu = Adult saludable”.

Igualada

L’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà de l’ICS organitza per a aquest divendres, dia 8 d’abril, una caminada per diferents punts de la població on el mes de gener passat van entrar en servei desfibril·ladors externs automàtics (DEA). Sortirà a les 9.15 h de davant del Centre d’Atenció Primària Anoia i tindrà una durada d’unes tres hores.

Capellades

El dijous, 7 d’abril, a les 10 h, al pati del CAP Capellades es farà una classe magistral d’aeròbic per a totes les edats, amb suport musical. A dos quarts de dotze,  hi haurà un esmorzar saludable i a les 12 h es sortejaran obsequis entre els assistents.

A les 8 del vespre, al Centre Cultural La Lliga hi haurà joc interactiu, l’audiovisual Sporticap i la presentació Sporticap III

Piera

El dimecres, 6 d’abril, de 13 a 15 h, s’ha organitzat una caminada pel nucli urbà de Piera.

A les 7 de la tarda, a la Biblioteca de Piera, Mar Hernández Plana serà la protagonista d’un acte en el qual explicarà com l’esport l’ha ajudat a superar un càncer. Mar Hernández és llicenciada en belles arts, docent de la Universitat de Barcelona i ciclista amateur, d’ençà que li va tocar conviure amb un càncer de mama.

Vilanova del Camí

El dimarts, 5 d’abril, a dos quarts de 10 del matí, tindrà lloc una caminada saludable amb sortida des del CAP Vilanova del Camí.

 EAP Santa Coloma de Queralt

El dimecres, 6 d’abril, a les 11 h, caminada popular i parada al camí dels Horts per promocionar el Parc Lúdic de la Salut. La sortida serà des del CAP. A les 12 h, es farà una sessió d’estiraments, ball i aperitiu saludable a la plaça Major de Santa Coloma de Queralt.

Diumenge, 24 d’abril, també hi haurà una caminada popular i una cursa de muntanya amb opció de fer circuits de 8 km o de 15 km. La sortida serà des de la plaça Major.

 

CAP Castellbell i el Vilar

Xerrada oberta sobre els beneficis de l’activitat física en les persones  a la Biblioteca Maria Malla el dia 6 d’abril a les 11 hores. La xerrada serà a càrrec de la Dra. M. Rosa Torres, metgessa de capçalera del CAP de Castellbell i el Vilar, i de les infermeres Josefina Serra i Gemma Ubach, també del CAP Castellbell i el Vilar. Posteriorment,  s’iniciarà un nou grup de caminades per a persones amb patologies cròniques com ara MPOCinsuficiència cardíacadeteriorament cognitiuParkinson,  moltes de les quals presenten dificultats per anar a caminar soles o no tenen la motivació suficient. En aquesta nova activitat hi ha col·laborat l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar.

Lleida

EAP Agramunt

Organitza diverses activitats el cap de setmana del 16 i 17 d’abril:

Dissabte 16 d’abril: Durant el matí es realitzarà una bicicletada popular i a la tarda hi haurà una classe d’exhibició amb la participació de les entitats esportives de la població. S’hi duran a terme activitats de zumba, acrobàcies, taekwondo, ioga, tennis taula…

Diumenge 17 d’abril: Caminada popular i sessió de txi-kung. Prèviament hi haurà una xerrada sobre l’equipament més adequat per fer esport (roba, calçat…).

EAP Alcarràs

En el marc del programa Salut i escola es realitza una Jornada dedicada gairebé íntegrament a l’esport. Hi haurà una gimcana amb preguntes i activitats relacionades amb l’alimentació, l’activitat física i els hàbits d’higiene. Aquest any també hi assistirà un professional sanitari per fer una microsessió sobre la importància de l’activitat física i els suplements alimentaris en l’adolescència.

EAP Almacelles

Organitza una caminada solidària, el divendres 15 d’abril, on es recolliran aliments per al Banc d’Aliments Gimenells-Pla de la Font.

 EAP Alfarràs – Almenar

Organitza una xerrada taller sobre com evitar les lesions a l’esquena a través de la higiene postural, a totes les poblacions de l’Àrea Bàsica. A més, s’organitzen diverses activitats durant tot el mes d’abril:

Dies 6, 7 i 8 d’abril, la ràdio EMUN emetrà un programa sobre els beneficis de l’activitat física realitzat pel personal d’infermeria de l’EAP.

Diverses poblacions organitzen caminades populars per promoure l’activitat física: dissabte 16 d’abril, caminada a Alguaire; diumenge 24 d’abril, caminada a Almenar; diumenge 1 de maig, caminada a Algerri.

Setmana del 18 al 22 d’abril: activitat “Anem fent peus”, en col·laboració amb l’Ajuntament, el CAP i l’Escola d’Almenar.

EAP Artesa de Segre

Caminada popular en col·laboració amb l’Ajuntament el dissabte 9 d’abril a la població de Foradada i una altra el dissabte 16 d’abril a Artesa de Segre.

EAP Balaguer

Les diferents activitats es concentren el dijous 21 d’abril amb l’organització d’una caminada popular a càrrec dels professionals del CAP i amb la col·laboració de l’Associació Gent Gran de la Noguera; un entrenament per a corredors a càrrec del Club Atlètic Maratonians del Segre; una sessió d’entrenament i portes obertes a l’Escola d’Atletisme i Triatló, amb activitats relacionades amb l’atletisme; una sessió de piragüisme i portes obertes per a infants de 8 a 14 anys a càrrec de l’Associació Piragüista de Balaguer; entrenaments a l’Escola de Bàsquet, una jornada de portes obertes a càrrec del Club Bàsquet Balaguer i l’activitat de futbol sobre herba amb l’entrenament dels futbolistes de l’Escola del Club de Futbol Balaguer i, també, una jornada de portes obertes.

EAP Cervera

Classe de zumba oberta a tothom demà, 6 d’abril.

EAP Pla d’Urgell

Caminada popular el dimarts 12 d’abril, amb la participació de les escoles de Mollerussa.

EAP Tàrrega

Realitza demà una xerrada sobre activitat física i salut, una caminada, exercicis d’estirament i un esmorzar saludable per a tots els participants.

EAP Mollerussa

Celebra una jornada, el dia 12 d’abril, juntament amb la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Mollerussa i les escoles de la població. S’organitzaran diferents tallers de promoció de la salut, un taller de consell antitabac i un taller de formació sobre l’ús de l’espai lúdic del parc.

CAP Bordeta

Demà, 6 d’abril, xerrada per exposar els beneficis de l’exercici físic i una caminada popular.

Barcelonès Nord i Maresme

Badalona

Del 4 al 28 d’abril es duran a terme diferents sessions als CAP de Badalona per sensibilitzar la població sobre la importància d’incorporar l’activitat física a la vida diària. Caminada Popular Badalona Running-Fem Salut!, que se celebrarà el dijous 28 d’abril.

Vilassar de Mar

Del 30 de març a l’11 d’abril, dins la Setmana de la Salut l’EAP de Vilassar de Mar, diversos tallers: prevenció d’accidents en la infància, cuidar-se per cuidar, massatge infantil, relaxació, deshabituació tabac i tractament anticoagulant oral.

Premià de Mar

Caminada cardiosaludable d’uns 3 km per un circuit ja establert del terme municipal de Premià de Mar. Organitzada conjuntament amb els ajuntaments de Premià de Mar i Premià de Dalt. Sortida a les 11 de l’espai Santa Anna. Hi participaran professionals de l’EAP i totes les persones que s’hi apuntin.

Vallès Oriental

Llinars

Dia 6 d’abril, diverses activitats organitzades per l’EAP Alt Mogent: tast de marxa nòrdica per a embarassades i pares i mares amb nadons, taller introducció al ioga, passejada, tast marxa nòrdica, sessió de biodansa i taula informativa.

Cardedeu

Dins la Setmana de la Salut a Cardedeu (del 3 al 9 d’abril). L’EAP  farà xerrades sobre els primers auxilis per a nadons, sobre els riscos a la llar, sobre els riscos i els avantatges de les vacunes. També participa en la Fira de la salut amb diversos estands i durant tota la setmana fa enquestes sobre salut a la ciutadania i exposicions amb consells de salut al CAP.

Mollet

Exposició dibuixos infantils tema: dibuix sobre el teu esport preferit. El 6 d’abril.

La Garriga

De dimarts a divendres un taller d’activitat física per a majors de 60 anys al Patronat de la Garriga.

Vallès Occidental

Sabadell

El 13 d’abril els EAP de Sabadell Nord organitzen una visita al Club Natació Sabadell.

Castellar del Vallès

Caminada el 6 d’abril amb sortida des del CAP a les 9 h.

Sentmenat

Caminada des del Parc de la Riera el 17 d’abril a les 9.30 h.

Metropolitana Sud

Sant Joan Despí

Portes obertes als poliesportius entre les 7 i les 18 hores. Al poliesportiu Francesc Calvet, diferents activitats gratuïtes.

Tarragona

Tarragona

El 6 d’abril, tindrà lloc la quarta caminada A bon pas fem salut, que es farà a Tarragona a les 17 hores. La sortida és des de l’esplanada interior del Camp de Mart, davant de l’edifici dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Tarragona (avinguda Maria Cristina, núm. 54 de Tarragona). Està adreçada a persones de totes les edats. El recorregut té poca dificultat i s’hi farà una sessió d’estiraments al principi i al final.

Salou

El grup Anem a Caminar, de l’EAP Salou, i el grup Enforma’t, de l’IES Jaume I, han fet una sortida conjunta des de la plaça Bonet fins la platja dels Capellans, anada i tornada. Un dels objectius del programa comunitari va dirigit a compartir experiències entre diversos grups de població. El fet de compartir activitats amb persones d’altres edats (persones grans i joves) facilita la relació intergeneracional, el coneixement mutu, el respecte i la confiança, a més de tenir l’oportunitat de compartir experiències molt diferents. Amb aquesta activitat s’ha assolit aquest objectiu i, a més, s’han aconseguit les “10.000 passes”!

Reus

Els 29 caminadors del grup Pas a Pas, de l’EAP Horts de Miró, han fet una visita al Mas Tallapedra en un passeig de 2,1 km. Han fet 7.319 passes per persona, que sumen 212.251 passes en total d’activitat física.

El Programa pas a pas està instaurat des de fa 11 anys. Cada any surten quatre grups de  caminadors de les quatre àrees bàsiques de Reus. Uns 150 caminadors fan més de 68  rutes diferents al llarg de l’any, caminades d’una hora de durada i d’entre 2 i 5 km. Aquests  caminadors  són avaluats  abans i després  de la intervenció  comunitària.

En  aquests 11 anys s’ha verificat que el Pas a Pas millora el risc cardiovascular i altres valors de salut i, també, l’autoestima, la qualitat de vida i que disminueix el dolor. La  finalitat del Programa és incloure l’activitat  física en la rutina diària dels pacients; per  aquest motiu, primer fan un aprenentatge d’un any, tutelats per una infermera, i després continuen caminant  sols o en grup. També s’avalua el compliment de l’exercici físic després d’un any, de dos o de tres,  i s’ha vist que continuen caminant el 67 % dels caminadors, que és una xifra d’adhesió molt alta.

Sant Salvador i els Pallaressos

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física, des del CAP Sant Salvador i el Consultori Local Pallaresos, s’han fet dues caminades populars, en què han participat la regidora de Salut del Ajuntament dels Pallaresos i l’Associació de Veïns i el Col·lectiu de Dones de Sant Salvador. A més, s’ha aprofitat per ensenyar exercicis d’estiraments i per donar consells de salut, per evitar lesions i cremades solars. La descoberta d’itineraris agradables de l’entorn ha estat una experiència molt agraïda.

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.