El Joan XXIII redueix al mínim el risc de seqüeles neurològiques postquirúrgiques amb una tècnica especialitzada de neurofisiologia clínica

MNIOHJ23NeurofisiologiaClinica310316(2)Els serveis de Neurologia i Neurofisiologia Clínica, en col·laboració amb el Servei d’Anestesiologia i Reanimació, de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, han assolit la xifra de 150 intervencions quirúrgiques realitzades amb monitoratge neurofisiològic intraoperatori (MNIO), una tècnica especialitzada de la neurofisiologia que van començar a aplicar l’any 2009. Com a conseqüència dels bons resultats obtinguts, durant l’any 2015, l’Hospital Joan XXIII va adquirir un aparell dissenyat específicament per realitzar aquesta tècnica, que s’utilitza per a intervencions quirúrgiques complexes que impliquen un risc de lesió del sistema nerviós central o perifèric durant l’operació. L’MNIO forma part del programa per augmentar la seguretat dels pacients al quiròfan.

L’MNIO s’ha aplicat a intervencions de cirurgia ortopèdica i traumatologia (41%), de neurocirurgia (31%), d’otorinolaringologia (24%), de cirurgia maxil·lofacial (3%) i de cirurgia general i de l’aparell digestiu (1%). Consisteix a mantenir el sistema nerviós activat durant l’operació per detectar si es produeix algun problema en la funcionalitat i en la integritat de les vies nervioses. Si l’especialista detecta alguna anomalia, durant l’operació, té un temps de marge (habitualment uns sis minuts) per corregir-la i evitar la seqüela neurològica. Es tracta d’una especialitat de la neurofisiologia clínica que dóna molta seguretat al cirurgià ja que pot treballar més ràpid i, fins i tot, pot ser més agressiu a l’hora de corregir deformitats en les intervencions com, per exemple, en el cas de l’escoliosi, per posar recta la columna. En intervencions de tumors cerebrals, la MNIO permet, a partir d’estímuls elèctrics, identificar les zones cerebrals amb funcions motores importants perquè no es vegin afectades durant la intervenció.

El neurofisiòleg clínic de l’Hospital Joan XXIII, Vicenç Pascual, afirma que “des de la seva implantació s’han evitat seqüeles neurològiques post quirúrgiques a un important nombre important de pacients intervinguts”. Estem parlant d’intervencions que, en ocasions, són molt complexes. El Dr. Pascual explica que “en aquestes intervencions participen, com a mínim, tres equips de tres serveis diferents, l’equip quirúrgic corresponent amb l’equip d’anestèsia, un professional d’infermeria com a instrumentista, i un de neurofisiologia clínica”, que se situa a uns dos metres de la taula quirúrgica.

L’Hospital Joan XXIII és l’únic centre sanitari a la província de Tarragona que disposa d’aquesta tècnica. L’MNIO és una tècnica rentable perquè, a part d’evitar el patiment personal als pacients amb seqüeles neurològiques, evita també les despeses derivades de la rehabilitació i les visites successives a l’especialista. L’MNIO és una tècnica amb una demanda creixent per part dels equips quirúrgics. Actualment, a Catalunya només es formen dos neurofisiòlegs clínics cada any.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.