Satisfacció entre les famílies que han participat al grup de criança de Sant Boi

EAP-Vinytes_160318_18L’EAP Vinyets de Sant Boi ha clausurat amb èxit la novena edició del grup multifamiliar de criança en que una vintena de persones, entre nadons, pares, avis i oncles, han compartit els canvis emocionals que comporta el naixement d’un fill al si d’una família. El grup ha estat conduït per un equip de quatre professionals (una pediatra, una infermera pediàtrica, una treballadora social i un psicòleg extern), tots amb formació en psicoteràpia.

L’objectiu del grup és acompanyar les famílies en un període especialment vulnerable des d’un punt de vista emocional, en el qual l’angoixa posa en perill l’establiment d’un vincle afectiu sa amb el nadó.

El balanç realitzat pels participants en la darrera sessió, que es va dur a terme el passat 18 de març, va ser unànimement satisfactori. L’alleujament profund en comprovar que canvis i situacions que semblen extraordinàries són compartides per d’altres famílies és una de les conclusions més valorades de l’experiència. Tal i com explica una de les mares “malgrat tot el que et diuen, el canvi que suposa el naixement d’un fill és molt radical. Al grup hem normalitzat i compartit coses noves que ens estan passant i que no són, ni molt menys, rares”. En opinió d’una altra de les mares, la sinceritat ha trobat sortida en aquest espai, “perquè moltes vegades no expliques la realitat quan et pregunten com estàs portant la maternitat”.

La transcendència emocional d’aquest període fa que les famílies siguin especialment receptives als beneficis que pot suposar aprendre i compartir noves experiències per millorar l’atenció que donen al seu nadó. Així, l’aprenentage mutu; l’espontaneïtat i el reforç de la confiança, la tranquil·litat i la paciència, en un procés percebut com una evolució conjunta de tot el col·lectiu, van ser altres dels conceptes més repetits entre els participants. “El suport que hem trobat en el grup és just el que necessitàvem en aquest moment de les nostres vides”, assegura una altra mare.

Els efectes terapèutics del grup es perllonguen en el temps, tal i com subratlla una de les participants a la primera edició, en 2011, convidada a aquesta darrera sessió. “La perspectiva dels anys m’ha permés multiplicar el valor de tot el que vaig rebre, i em va portar a buscar després grups semblants en d’altres àmbits”.

Prop de 350 persones han participat en les nou edicions del grup multifamiliar de criança que s’han dut a terme fins ara al CAP Vinyets de Sant Boi de Llobregat. Cadascuna de les edicions ha constat de quatre sessions de 90 minuts i ha comptat amb la supervisió d’un psiquiatre extern.

Les dificultats per adaptar-se als canvis que provoca el naixement d’un infant al si d’una família són la causa d’un elevat percentatge de les consultes espontànies al pediatre durant els primers mesos de vida del nadó. Contribuir a pal·liar aquestes situacions va ser un dels principals motius de la posada en marxa del grup. Tal i com explica la doctora Ana M. Barbero, una de les impulsores del projecte, “volíem oferir un espai de confiança, segur i intergeneracional, on fos possible dialogar i expressar-se amb sinceritat, sense pors, i amb la capacitat d’augmentar l’empoderament de tots els membres de la família implicats en la criança”. 

Beneficis per a les famílies i els professionals 

Entre els objectius que ha assolit el grup multifamiliar de criança figuren la millora de la qualitat de vida de les famílies, tot recuperant elements tradicionals com l’autoritat dels avis; la clarificació de rols; la millora dels vincles amb el nounat; la desmedicalització de la criança; la reducció de la freqüentació assistencial; la formació en aspectes pediàtrics lligats a la primera infància i la detecció de possibles casos de risc greu, que poden derivar-se cap a una atenció específica posterior. Els membres de l’EAP Vinyets també destaquen els efectes motivadors i d’augment de la satisfacció laboral que ha comportat a nivell intern el grup multifamiliar de criança.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.