L’Hospital Joan XXIII facilita l’elecció del tractament domiciliari de diàlisi als pacients amb insuficiència renal crònica

EquipNefroHJ23El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, dirigit per Alberto Martínez Vea, té des fa uns anys una unitat específica (consulta ERCA) de malaltia renal crònica avançada, en què s’informa el pacient de les possibilitats del seu tractament: hemodiàlisi, diàlisi peritoneal i trasplantament.

És en aquesta consulta on el pacient que opta per la diàlisi peritoneal rep, durant dos o tres setmanes, la formació per aprendre la tècnica i les cures necessàries per fer-se el tractament a casa durant la nit, mentre dorm. Només ha d’anar a l’hospital per a la revisió, cada un o dos mesos, la qual cosa li proporciona major llibertat i intimitat en el tractament, i també li facilita la continuïtat de la vida laboral i familiar.

A més, un altre avantatge que té la diàlisi peritoneal és que manté durant més temps la funció renal residual i permet un millor trànsit cap el trasplantament renal. Així mateix, els pacients amb problemes cardíacs la toleren millor que l’hemodiàlisi. Pel que fa a la reducció dels costos, s’estima que, en els darrers quatre anys, l’augment de la utilització de la diàlisi peritoneal ha comportat un estalvi per al Sistema Nacional de Salut de 22 milions d’euros.

La Dra. Mercè Prats, especialista adjunta del Servei de Nefrologia del Joan XXIII, explica que “no hi ha contraindicacions absolutes perquè el pacient pugui rebre aquest tractament”, excepte en el cas que “presentin intervencions abdominals prèvies o incapacitat per fer la diàlisi peritoneal”, hi afegeix. Per la seva banda, la Dra. Carme García, especialista adjunta del Servei, assegura que és una tècnica “efectiva i segura que permet millorar la qualitat de vida, fet molt important quan es tracta d’un tractament per a sempre”.

El paper de les infermeres de la unitat, M. José Oliete i Yolanda Benito, en aquesta consulta és fonamental. Una vegada el metge ha pautat el tractament, són les professionals d’infermeria les que aprofundeixen en la formació del pacient i valoren altres factors com l’afectació en la seva qualitat de vida, l’encaix de la teràpia en les seves rutines diàries, a més d’assegurar que no abandonin el tractament.

Els resultats d’un treball publicat en la revista PLOS ONE, en el qual ha participat l’Hospital Joan XXIII, entre 26 hospitals espanyols, evidencien que els pacients renals que reben informació adequada sobre els tractaments disponibles opten per la diàlisi peritoneal set vegades més que els no informats. Aquesta evidència posa de manifest la importància de fer un esforç en la formació i en la implicació del pacient en l’elecció del seu tractament. Actualment, només el 5,5% dels pacients en tractament substitutiu renal ho fan amb aquesta modalitat domiciliària.

La Unitat de Diàlisi Peritoneal de l’Hospital Joan XXIII és una unitat de referència per a tota la província de Tarragona, i actualment tracta 42 pacients que representen un 10% dels malalts renals que reben diàlisi al territori.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.