La cirurgia menor proporciona una més gran resolució assistencial a l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS

UCMA_CAPPoblenou_APBCN_2016En els anys 2014 i 2015 s’han realitzat més d’11.000 intervencions de cirurgia menor als centres d’atenció primària de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, que han suposat una millor resolució de processos que no suposen un risc vital (com les ungles encarnades, les reconstruccions de ferides o les amputacions de dits). Aquesta pràctica millora l’atenció a la ciutadania perquè permet que els pacients no hagin de desplaçar-se del seu barri a l’hospital per a la visita prèvia, ni per a la intervenció ni, finalment, per a les cures posteriors.

A Barcelona, aquestes intervencions s’han realitzat a les dues unitats de cirurgia menor ambulatòria (UCMA) que hi ha ubicades a la ciutat: una al CAP Poblenou i l’altra al CAP El Clot. Les UCMA disposen de sala de cirurgia, vestidor per als pacients, material quirúrgic esterilitzat, lupes dermatològiques i llums fredes, carretons d’aturada i reanimació i material quirúrgic complet i esterilitzat a la Central d’Esterilització de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat. Aquestes unitats estan formades per professionals de cirurgia, de dermatologia i de traumatologia que desenvolupen activitats de cirurgia menor sense anestesia general.

En els últims anys també s’han format els professionals de medicina de família, d’infermeria i d’administració en un protocol únic per oferir aquest servei en les consultes dels centres, cosa que ha incrementat les 11.000 intervencions de les UCMA. Aquests procediments quirúrgics que es duen a terme en els CAP són de baix risc i de curta durada. Les intervencions es fan en teixits superficials i/o estructures fàcilment accessibles, motiu pel qual tan sols requereixen anestèsia local, com per exemple els quists o les berrugues.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.