L’EAP Vinyets de Sant Boi consolida el grup multifamiliar de criança, una innovadora eina de suport a les famílies

EAP Vinyets_001_webProp de 350 persones, entre nadons, pares, avis i oncles, han participat en les nou edicions del grup multifamiliar de criança que s’han dut a terme fins ara al CAP Vinyets de Sant Boi de Llobregat. Cadascuna de les edicions ha constat de quatre sessions de 90 minuts, conduïdes per un equip de quatre professionals (una pediatra, una infermera pediàtrica, una treballadora social i un psicòleg extern). L’objectiu és acompanyar les famílies en un període especialment vulnerable des d’un punt de vista emocional, en el qual l’angoixa posa en perill l’establiment d’un vincle afectiu sa amb el nadó. Tots els conductors del grup tenen formació en psicoteràpia i cadascuna de les edicions ha comptat amb la supervisió d’un psiquiatre extern.

Les dificultats per adaptar-se als canvis que provoca el naixement d’un infant al si d’una família són la causa d’un elevat percentatge de les consultes espontànies al pediatre durant els primers mesos de vida del nadó, segons l’experiència dels professionals de l’EAP Vinyets. Contribuir a pal·liar aquestes situacions va ser un dels principals motius de la posada en marxa del grup. Tal i com explica la doctora Ana M. Barbero, una de les impulsores del projecte, “volíem oferir un espai de confiança, segur i intergeneracional, on fos possible dialogar i expressar-se amb sinceritat, sense pors, i amb la capacitat d’augmentar l’empoderament de tots els membres de la família implicats en la criança”.

En aquest sentit, la transcendència emocional d’aquest període fa que les famílies siguin especialment receptives als beneficis que pot suposar aprendre i compartir noves experiències per millorar l’atenció que donen al seu nadó. 

Recuperar l’autoritat dels avis

Entre els objectius que ha assolit el grup multifamiliar de criança figuren la millora de la qualitat de vida de les famílies, tot recuperant elements tradicionals com l’autoritat dels avis; la clarificació de rols; la millora dels vincles amb el nounat; la desmedicalització de la criança gràcies a la recuperació del recolzament de la comunitat; la reducció de la freqüentació assistencial; la formació en aspectes estrictament pediàtrics molt bàsics lligats a la primera infància i la detecció de possibles casos de risc greu, que poden derivar-se cap a una atenció específica posterior.

Les avaluacions realitzades per les famílies participants en cada edició es situen en un elevat índex de satisfacció amb el grup terapèutic, subratllant com a principals elements positius la millora de la cohesió; el fet de compartir experiències; la percepció de no trobar-se sols; l’aprenentatge de nous coneixements; la disminució de l’ansietat i una sensació d’alleujament.

Els membres de l’EAP Vinyets també destaquen els efectes motivadors i d’augment de la satisfacció laboral que ha comportat a nivell intern el grup multifamiliar de criança, endegat el 2011 fruit d’un procés de reflexió que va involucrar tot l’equip d’atenció pediàtrica i treballadores socials i que fou secundat per la direcció del centre. L’EAP Vinyets dóna cobertura pediàtrica a uns 3.200 infants (fins a 15 anys), dels quals un centenar no superen els 6 mesos d’edat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.