Otorinolaringòlegs de l’Hospital Universitari Joan XXIII extrauen una laringe per la boca

El Servei d’Otorinolaringologia i Patologia Cervicofacial de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, liderat per Enric Figuerola, ha realitzat una nova tècnica quirúrgica mínimament invasiva per tractar el càncer de faringe, de laringe i d’altres lesions de la via aerodigestiva superior. En aquesta intervenció, els especialistes han extret una laringe cancerígena per la boca, mitjançant cirurgia endoscòpica. Aquesta és la segona vegada que aquest procediment es realitza a Catalunya i la tercera en tot el món.

La nova tècnica es basa en tecnologia ultrasònica 3D, que permet utilitzar els orificis naturals dels pacients, evitant la cirurgia oberta. La tècnica és menys agressiva que la tradicional, hi ha menys sagnat i el pacient es recupera abans i millor. A més, no es deixen cicatrius externes i es disminueixen els dies d’hospitalització. Transcorregudes unes setmanes, els metges col·locaran una pròtesi a la pacient per poder tornar a parlar.

Els metges especialistes del Servei d’Otorinolaringologia del Joan XXIII i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Joan Carles Flores i Francesc Xavier Avilés, es van plantejar aquesta possibilitat després d’haver estat amb l’impulsor d’aquesta tècnica a l’Estat espanyol, Mario Fernández, cap del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital del Henares de Madrid. Avilés explica que “aquest innovador abordatge, assistit per tecnologia 3D, permet tractar lesions de les vies aerodigestives superiors d’una forma molt menys invasiva i més segura per als pacients”.

El Servei d’Otorinolaringologia del Joan XXIII realitza cirurgies de màxima complexitat i ha publicat nombrosos treballs en les millors revistes de l’especialitat. Recentment, ha assolit una beca per investigar en el camp de l’oncologia de cap i coll, esdevenint el centre de referència a Tarragona i un dels capdavanters de Catalunya en aquest àmbit.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.