El CAP Numància de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS s’ha convertit, des del gener i durant nou setmanes, en el primer espai de trobada per a dones supervivents de càncer de mama com a membres d’una iniciativa del Programa de Pacient Expert Catalunya®, on poden compartir vivències i inquietuds relacionades amb la malaltia.
Per integrar aquest grup pioner fora de l’entorn hospitalari, es van seleccionar dotze pacients amb antecedents de càncer de mama –algunes amb diagnòstic recent i d’altres de fa anys–, un cop ja s’havia escollit la dona que havia de guiar-lo, que va rebre formació de professionals assistencials. És la Maria Pilar Cañada, una dona empàtica i assertiva, que té 67 anys i que compleix el requisit imprescindible per ser una pacient experta: estar afectada per la mateixa malaltia que les persones del grup amb qui comparteix la seva experiència. Ella condueix les trobades setmanals d’aquest grup al CAP Numància, unes reunions en les quals sempre hi participen com a observadores una metgessa de família i una infermera. Si hi ha qualsevol dubte en relació als temes tractats, la Maria Pilar els el pregunta en acabar la sessió i l’endemà ofereix la resposta professional a les dones del grup.
Aquest grup pilot de Pacient Expert de càncer de mama propicia un entorn de confiança per a les dones on poden afrontar experiències doloroses davant de persones que n’han viscut de semblants i s’hi poden sentir identificades. I sobretot, on la persona que coordina el grup els parla d’igual a igual i els exposa el seu exemple per orientar-les en la coresponsabilització de la seva malaltia.
“Receptes” personals de fortalesa, cada dijous
Des del 21 de gener i fins al 31 de març, cada dijous d’11 h del matí i fins a gairebé la una de la tarda, la Maria Mercè, la Maria, la Lluïsa, la Blanca, la Mª Carmen, la Filomena, la Isabel i cinc dones més es troben amb la Maria Pilar al CAP Numància per parlar sobre qualsevol qüestió relacionada amb el càncer de mama i els seus efectes. Són xerrades amenes i disteses en què la Maria Pilar exerceix perfectament el seu rol de pacient experta i regula les emocions i demandes de totes les dones del grup. S’expliquen les unes a les altres “receptes” de fortalesa que els han funcionat alguna vegada, com el mantra que li repetia la Lluïsa al seu càncer, “Amb mi no podràs”, o la reflexió que aporta la Maria Mercè: “Tot allò negatiu sempre té una part positiva, inclús el càncer”.
Recordem que el càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent en les dones i el risc de patir-ne augmenta amb l’edat: la majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys, però cal destacar que, a Catalunya, la supervivència en les dones que han patit càncer de mama al cap de cinc anys és molt alta, ja que se situa en el 83%.