La unitat de paràlisi facial de l’Hospital de Bellvitge ha atès 5.000 pacients en 20 anys

REH-Facial_001La paràlisi facial, una patologia que afecta de manera total o parcial els músculs de la cara, serà protagonista divendres, 10 de març, en la XXVI Jornada d’Actualització en Medicina Física i Rehabilitació. El programa també inclou una taula sobre rehabilitació intervencionista i dos tallers pràctics.

El Servei de Rehabilitació de l’Hospital Universitari de Bellvitge, organitzador de la jornada, compta amb una unitat especialitzada en paràlisi facial que és referent a tot Catalunya. La integren la doctora Josefina Junyent, amb 20 anys d’experiència en el tractament d’aquesta malaltia del sistema nerviós perifèric, la doctora Marta Gómez i les fisioterapeutes Núria Montesinos i Raquel Oller. En la unitat hi participa un equip multidisciplinari format per professionals de diferents especialitats: rehabilitació, otorinolaringologia, neurofisiologia, oftalmologia, cirurgia plàstica, cirurgia maxil·Iofacial i neurocirurgia.

En 20 anys d’història, la unitat de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha visitat 5.000 pacients i ha format desenes d’especialistes que després han exportat els seus coneixements en paràlisi facial a hospitals de tot l’Estat.

La paràlisi facial és una paràlisi total o parcial dels músculs de la cara produïda per una alteració del nervi facial. Provoca una deformitat facial amb alteració de la funció i de la expressió de la cara i té un impacte notable en la vida diària dels pacients, amb conseqüències tant físiques com psíquiques.

REH-Facial_002A la unitat de paràlisi facial de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el 70% dels casos que s’atenen són paràlisis de Bell o produïdes per l’herpes zòster. Un altre 20% són paràlisis congènites; paràlisis produïdes per traumatismes externs; o paràlisis produïdes tumors de glàndula paròtida. El 10% són seqüeles quirúrgiques del neurinoma del nervi acústic i APC (angle ponto-cervelletós), meningiomes, etcètera.

Els tractaments més habituals són la reeducació neuromuscular i les infiltracions de toxina botulínica. “En els casos en què hi ha hagut lesió axonal la recuperació no serà mai íntegra, però el que s’intenta és millorar la funció residual i minimitzar les seqüeles que es puguin derivar del quadre clínic”, explica la doctora Josefina Junyent. La unitat de paràlisi facial també fa reeducacions específiques de pacients que han estat sotmesos a una cirurgia reparativa.

Rehabilitació intervencionista

A banda de la taula sobre paràlisi facial, la XXVI Jornada d’Actualització en Medicina Física i Rehabilitació tindrà una segona taula rodona sobre rehabilitació intervencionista (amb infiltracions o ones de xoc, per exemple). El programa inclou a més l’assemblea de la Societat Catalana de Medicina Física i Rehabilitació i dos tallers pràctics sobre el tractament fisioteràpic de la paràlisi facial i la punció seca cervical.

La Jornada d’Actualització en Medicina Física i Rehabilitació s’organitza cada any en un centre diferent i aborda els últims avenços en aquesta especialitat, dirigida a corregir  deficiències que afecten la capacitat de moviment, la força o la pèrdua de certes funcions essencials de l’individu.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.