Embarassades de l’Anoia es preparen per al part per mitjà d’exercicis aquàtics

IMG_20160229_171747Una trentena d’embarassades de la comarca de l’Anoia segueixen un programa de preparació per al part mitjançant exercicis aquàtics, promogut pel Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d’aquesta comarca. Aquest Servei ha estat pioner a la Catalunya Central a oferir a les futures mares la possibilitat de preparar-se físicament per al part en un entorn aquàtic. Les sessions, conduïdes per una llevadora, tenen lloc a Igualada a la piscina coberta de l’Infinit i combinen els exercicis a l’aigua amb una xerrada en què es parla de temes relacionats amb l’embaràs, el part i el postpart i es resolen els dubtes que puguin tenir les gestants i les seves parelles, que també són convidades a participar-hi. En aquests moments hi ha actius dos grups d’un màxim de 16 mares, en sessions de dues hores que tenen lloc dilluns a la tarda i dimecres al matí.

En els exercicis a l’aigua es fa un treball de força, resistència, elasticitat i aeròbic, que permet tonificar la musculatura, els lligaments i tendons implicats en l’embaràs i el part, amb l’objectiu que les gestants arribin al part en les millors condicions físiques i psicològiques possible. A més, l’activitat ajuda a interioritzar una respiració controlada en un moment d’esforç com serà el part. El programa permet a les futures mares augmentar el seu benestar i adquirir confiança a través del coneixement del propi cos, relaxant les zones més sobrecarregades durant la gestació i corregint postures incorrectes, augmentant la capacitat respiratòria utilitzant l’aigua com a element de treball, i afavorint el vincle mare-fill. És important tenir en compte que la preparació per al part a l’aigua no és sinònim de “part a l’aigua”.

Beneficis de la preparació per al part a l’aigua

La preparació per al part és essencial per tal de millorar les condicions físiques, psíquiques i emocionals de les embarassades. Si, a més, aquesta preparació es fa en un medi aquàtic els beneficis són més grans, ja que disminueix la sensació de pes real del cos, cosa que fa que sigui una pràctica segura pel fet de tenir menys risc de lesió. S’ha demostrat que fer exercici moderat en aquesta etapa és molt beneficiós. Les llevadores, professionals referents Aquest programa de salut que promou l’Institut Català de la Salut (ICS) està dirigit per una llevadora, professional de referència per a les embarassades, que està especialment formada per dur a terme la preparació integral (física, psíquica i emocional) de les gestants perquè arribin al part en les millors condicions possibles. La llevadora és la professional que coneix més l’embarassada, ja que controla l’embaràs, el part i postpart i, per tant, la preparació per al part que proposa és més eficient.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.