Els CAP de Sabadell Sud prescriuen activitats lúdiques i socials per a la salut

IMG_0499Els ciutadans del districte sisè de la ciutat de Sabadell -corresponent als barris de Termes, Campoamor, Espronceda i Creu de Barberà- disposen, des del mes de desembre, del Programa de Prescripció Social Sabadell Sud (PSUSS).

L’objectiu bàsic del programa, que va sorgir com a iniciativa de l’Equip d’Atenció Primària Sabadell Sud – Creu de Barberà, se centra a lluitar contra l’aïllament social i evitar la medicalització dels problemes de la vida, posant en contacte els usuaris del Centre d’Atenció Primària (CAP) amb els recursos que ofereix la seva comunitat. La principal eina del projecte consisteix a acompanyar en la tria d’activitats lúdiques aquelles persones que presenten malestar emocional, símptomes lleus de depressió i ansietat i, sobretot, a les persones que tenen un risc d’aïllament social.  

Amb aquesta finalitat s’ha elaborat la cartera d’activitats comunitàries del districte que serveix per fer la prescripció social. Els professionals del CAP (metges/sses, infermeres, treballadors socials i professionals de salut mental) han rebut formació específica en prescripció social i detecció de pacients candidats a participar-hi. D’aquesta manera, poden prescriure activitats tan diverses com ara tallers de memòria, clubs de lectura o d’esport.

El PSUSS té un caràcter col·laboratiu  amb les entitats veïnals i socials que duen a terme activitats al districte. També compta amb la participació de les farmàcies del barri com un altre lloc de detecció de persones susceptibles de prescripció social.

També, en el marc de l’atenció a la salut comunitària, ha comptat amb la col·laboració de la Sala d’Art Jove, de la Direcció de Programes de Joventut de l’Agència Catalana de la Joventut, que ha fet una sèrie d’activitats al voltant de l’art com a eina de mediació i activació dins dels CAP.

El projecte compta amb una xarxa actualitzada i compromesa d’entitats que ofereixen l’oportunitat de millorar l’estil de vida de les persones alhora d’afavorir la comunicació donant lloc al manteniment d’una salut mental positiva i, en definitiva, millorar la qualitat de vida. El projecte PSUSS desenvolupa les línies estratègiques del Pla de salut de Catalunya i del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.