La Lorena, usuària del CAP Maragall, i la Rosa Maria, la seva infermera, són dues de les persones que apareixen al documental Puzzle, una mirada directa a les històries de superació de persones que han perdut, a causa d’una amputació, una part del cos.
La pel·lícula va sorgir de la voluntat de l’associació audiovisual CàmeresiAcció de crear un documental participatiu, que es va acabar de configurar amb la col·laboració de l’Associació d’Amputats Sant Jordi, de la qual són membres i voluntàries totes les persones protagonistes: totes tenen discapacitat física per amputació d’extremitat i la Lorena n’és la més recent.
A més de servir per sensibilitzar la societat sobre l’experiència de l’amputació, el documental vol desestigmatitzar qui n’ha viscut una, ja que visualitza la força vital i la capacitat de superació dels seus protagonistes. De fet, que els protagonistes també en siguin corealitzadors, ja que n’han gravat bona part de les imatges, reflecteix aquest apoderament de les capacitats del grup.
“Una infermera molt “pacient”
La infermera Rosa Maria, de l’Equip d’Atenció Primària Congrés que presta assistència de salut al CAP Maragall, va conèixer la Lorena fa poc més d’un any, quan li van començar a tractar la ferida d’amputació de la cama dreta, produïda per una malaltia orgànica. S’acabava de traslladar al barri per viure en un pis sense barreres arquitectòniques que li permetés exercir la seva autonomia vital: ella és l’única dels protagonistes que fa servir la cadira de rodes, ja que la seva lesió encara no està preparada per fer servir una pròtesi.
Quan la va conèixer, a la Rosa Maria li va impactar de la Lorena “la força que té i que desprèn energia”. Per la seva banda, la Lorena reconeix que al principi no ho va posar fàcil a la professional sanitària: “no li deixava pràcticament que em curés perquè en el centre privat d’on venia m’havien fet molt mal abans. I ella va ser molt pacient”. I ara han creat un vincle de confiança que es percep en el documental.”