El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte arriba a Sant Quirze del Vallès

kit

Material per realitzar el test immunològic, que es facilita a les farmàcies de la població.

A partir d’aquest mes de febrer els veïns de Sant Quirze del Vallès es podran beneficiar del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. El dia 22 es va fer la presentació del desplegament del Programa a l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès amb l’assistència de l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras; el director dels sectors sanitaris del Baix Llobregat Nord i Vallès Occidental, Joan Parellada; la coordinadora de l’Oficina Tècnica de Cribratge, Marisa Baré, i el director assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa, Jaume Boadas.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació.

El programa a Sant Quirze del Vallès

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va posar en marxa l’any 2000 i s’està estenent a la resta de Catalunya.

Està adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat de més risc i en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. En el cas de Sant Quirze del Vallès la població diana, és a dir els homes i dones de 50 a 69 anys, és de 4.462 persones. En els propers mesos, les persones en aquesta franja d’edat rebran una carta on se’ls explicarà el funcionament de la prova.

A Sant Quirze del Vallès, l’oficina tècnica de cribratge correspon al Parc Taulí i les endoscòpies, quan sigui necessari fer-les, es duran a terme a l’Hospital de Terrassa. El primer municipi en arribar el programa al Vallès Occidental va ser Castellar del Vallès, a partir d’aquí, anirà arribant a la resta de municipis segons el calendari previst. A Sant Quirze, l’inici de la tramesa prevista de les cartes d’invitació al programa és aquesta primera setmana de febrer.

Com funciona el programa?

El Programa ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Els ciutadans que poden acollir-se al programa rebran una carta informativa de l’oficina tècnica de cribratge del Parc Taulí. Per participar-hi, cal anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya on facilitaran tot el necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s’ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte, que es faria a l’Hospital de Terrassa. D’acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari. 

El càncer de còlon i recte

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.100 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, que són lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i que es pugui curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.

Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.