Els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS fan tallers de memòria per reduir l’ansietat i augmentar l’autoestima de les persones grans

tallers-de-memoria-CAPBarcelonaciutat_APBCN_2016El CAP Casernes de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS ha començat un nou taller de memòria que, a més de preservar l’autonomia de les persones grans aprofitant la utilització de les seves capacitats i recursos, contribueix a la reducció de  l’ansietat i la millora de l’autoestima i, alhora, a l’augment de la qualitat de vida. Després de l’èxit dels tallers de memòria que es realitzen des de 2009 al CAP Horta i al CAP Roquetes-Canteres –en què han participat més d’un centenar de persones i més d’una setantena, respectivament–, ara es continua estenent aquesta experiència a més centres d’atenció primària de la ciutat. En tot cas, aquests dos centres segueixen organitzant cursos de potenciació de la memòria, ja que a l’abril tenen previst iniciar-ne els següents.Aquests tallers estan liderats per dues professionals d’infermeria de Casernes, dues de l’equip d’atenció primària Horta 7D (a la 1a planta del CAP), i per una treballadora social, una infermera de salut comunitària i un metge de família de Roquetes-Canteres.

La selecció dels participants es fa entre les usuàries i els usuaris del CAP majors de 65 anys amb alguns problemes de memòria però sense demència diagnosticada, la qual cosa es verifica amb l’anomenat Miniexamen cognoscitiu (MEC) de Lobo, que posteriorment passen altres proves i tests relacionats amb la percepció subjectiva del grau d’ansietat i salut. 

Estimular la cognició i afavorir la socialització

La pèrdua de memòria és una de les preocupacions que manifesten amb més freqüència les persones de més de 60 anys, la qual cosa té conseqüències emocionals negatives, com l’ansietat els que provoquen els oblits i la baixa autoestima que això els genera. Per això, amb aquest tipus de tallers d’entrenament de la memòria es vol reforçar, sobretot, la seguretat de les persones grans i fomentar que estableixin relacions socials entre elles. Aquesta activitat també és molt útil per detectar algun possible deteriorament cognitiu incipient.

Els tallers de memòria s’organitzen en deu sessions de 90 minuts, on es facilita informació sobre el funcionament de la memòria, s’expliquen les causes que poden afectar la cognició i es resolen els dubtes que plantegen els participants, a més de fer exercicis per potenciar la cognició i la retentiva.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.