Caminar més d’una hora al dia redueix el risc de patir malaltia arterial perifèrica a la meitat

untitledLa malaltia arterial perifèrica té una prevalença que varia entre el 3,7% i el 8,5% de la població general. La seva incidència augmenta en pacients amb factors de E com són: l’edat, ser home, fumar, patir diabetis, tenir hipertensió arterial (HTA), i /o dislipèmia.

L’estudi

L’estudi ARTPER¹ de l’IDIAP ja va demostrar que els pacients amb malaltia arterial perifèrica tenen, en 10 anys, entre dues i quatre vegades més risc de morir o de presentar esdeveniments cardiovasculars que els pacients sense malaltia arterial perifèrica.

L’estudi “Relación entre actividad física en el tiempo libre y el índice tobillo-brazo en población general española: estudio ARTPER”², es va fer en 26 centres de salut de l’ICS i dos de Badalona Gestió de l’àrea metropolitana de Barcelona i el Barcelonès Nord sobre una població de 3.786 subjectes majors de 49 anys.

Se’ls va convidar a participar a l’estudi a través d’entrevista telefònica i se’ls citava per a una visita on es registraven mesures antropomètriques (pes i talla), variables demogràfiques (edat, sexe, nivell estudis, treball), tractaments farmacològics, antecedents d’HTA, colesterol, diabetis, tabaquisme, índex turmell-braç, i activitat física (del tipus: caminar, treballar a l’hort, fer esport o ballar, pujar escales, anar a comprar a peu, netejar la casa) amb la freqüència i duració.

Resultats

El 52% de la mostra estudiada eren dones amb una mitjana d’edat de 64 anys. La gran majoria, un 71% tenien estudis primaris, només el 24,7% treballava. Un 6,3% presentava malaltia arterial perifèrica. Respecte a l’activitat física, en conjunt dedicaven unes 6,48 hores a la setmana a caminar, unes 3,63 hores a fer neteja de la casa, 0,81 hores a la setmana a anar a la compra caminant, i només 0,52 hores a la setmana a fer esport o ballar.

És destacable la diferència entre sexes en l’activitat de netejar la casa i caminar, en què són les dones les més implicades, tot i que amb l’edat disminuïa la seva activitat. La meitat de la mostra no puja mai escales.

Els autors de l’estudi, investigadors de l’IDIAP, afirmen: “hem pogut observar que les persones més sanes són aquelles que fan més activitat física, i que caminar més d’una hora al dia té un efecte protector superior a caminar només 30 minuts o menys”. Igualment destaquen que “en incrementar l’activitat física milloren els resultats de l’índex turmell-braç; per tant, millora la malaltia arterial perifèrica independentment de l’edat, el sexe, el nivell d’estudis, la feina, el tabaquisme, l’HTA, el colesterol o la diabetis”. Així, conclouen que “els professionals sanitaris de l’atenció primària haurien d’animar els seus pacients a incrementar l’activitat física amb accions tan senzilles com són caminar o pujar escales“.

¹ Estudi ARTPER: http://www.biomedcentral.com/1471-2261/13/119

²Article de la nota de premsa: “Relación entre actividad física en el tiempo libre y el índice tobillo-brazo en población general española: estudio ARTPER” http://www.elsevier.es/es-revista-medicina-clinica-2-articulo-relacion-entre-actividad-fisica-el-90443292

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.