Un estudi de l’IDIBGI i l’IDIAP confirma les estatines com a mesura de prevenció de la malaltia cardiovascular en pacients amb arteriosclerosi asimptomàtica a les cames

idibgi-logo_0Un equip d’investigadors del Grup d’Epidemiologia i Investigació de Salut Cardiovascular, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol) ha publicat els resultats d’un estudi que revela que les estatines també poden reduir la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular en individus que presenten arteriosclerosi asimptomàtica a les cames.L’arteriosclerosi és un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que dificulta la circulació de la sang. Les estatines són uns fàrmacs que s’associen a la reducció del nivell de colesterol i, per tant, són indicades per a la població en risc de patir (o que ja ha patit) una malaltia cardiovascular. Per mesurar aquest risc i prevenir-lo, a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol es fan servir les equacions desenvolupades al Registre Gironí del Cor (REGICOR), adaptades de l’equació de Framingham, que tenen en compte l’edat del pacient, el sexe i les seves característiques -com ara si és fumador, diabètic, i quin nivell té de pressió arterial i de colesterol. Però hi ha d’altres mètodes predictius, com ara detectar la presència d’arteriosclerosi en una fase molt inicial del procés en què encara no ha aparegut cap símptoma. Si aquesta arteriosclerosi es produeix a les cames, es pot detectar amb la tècnica de l’índex turmell-braç (ITB), que mesura alhora la pressió arterial del braç i del turmell.

La investigació, que ha estat encapçalada pel doctor Rafel Ramos Blanes, la doctora Maria García-Gil i el matemàtic Marc Comas-Cufí, acaba de ser publicada al prestigiós Journal of the American College of Cardiology, la revista més important del món en cardiologia. L’estudi ha comparat dos grups de població d’entre 35 i 85 anys, tots ells individus asimptomàtics evidents i amb un risc baix de patir una malaltia cardiovascular, segons el mètode clàssic, però amb presència d’arteriosclerosi asimptomàtica segon l’ITB. Un dels grups es medicava amb estatines i l’altre, no. Tot i que els responsables de l’estudi afirmen que aquest és un primer pas i que encara són necessàries més proves, les conclusions determinen que  els  individus  que  prenen  estatines  redueixen   de  forma important la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular; una reducció que s’assembla molt més a la d’individus que ja han patit una malaltia d’aquest tipus i que, per tant, ja es mediquen.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.