Vall d’Hebron arriba als 40 anys del seu programa de trasplantament amb 22.883 trasplantaments d’òrgans i teixits realitzats amb èxit

CbZ_6wUWcAA-I50L’any 1976, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron posava en marxa el seu primer programa de trasplantament, el de trasplantament renal en adults. Des de llavors, a Vall d’Hebron ja s’han realitzat 22.883 trasplantaments d’òrgans (4.480) i de teixits (18.403) amb èxit, i s’ha convertit en centre de referència en aquestes intervencions. De fet, és dels més actius en 9 dels 10 programes de trasplantament d’òrgan sòlid adult i pediàtric de l’Estat i és un dels centres que lideren en els d’òrgan sòlid i de progenitors hematopoètics pediàtrics i en el pulmonar en adults i infants.  

En aquests 40 anys d’història, el centre ha anat sumant fites gràcies a la tasca multidisciplinària dels professionals implicats en el programa. Va ser el primer centre de l’Estat a realitzar un trasplantament hepàtic infantil, és pioner en el trasplantament de cara, amb dues intervencions realitzades amb èxit, i va ser el primer a realitzar, aquest estiu passat, sis trasplantaments pediàtrics en només 24 hores. Segons les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Vall d’Hebron va liderar l’any 2015 la donació d’òrgans a Catalunya. S’hi van registrar 47 donants, un increment del 30% respecte al 2014. Això va permetre salvar la vida a 242 pacients, 36 dels quals pediàtrics. A més, l’Hospital va ser líder en trasplantament de pulmó, amb 58 intervencions realitzades, mentre el renal s’incrementava el 35%, amb 138 pacients intervinguts, 12 dels quals, infants.

Una trobada de referència 

El 40 aniversari de la posada en marxa del Programa de trasplantament a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron coincideix amb el 60 aniversari de la institució. En aquest marc, l’equip del Programa de donació i trasplantament del centre ha organitzat la 15a edició del Curs de formació continuada sobre el procés de donació d’òrgans i teixits dirigit a professionals sanitaris. Una trobada de referència en l’àmbit de la donació, per la qual ja han passat 1.300 professionals i que té com a objectiu principal donar les eines necessàries per treballar en aquest camp i oferir formació sobre les habilitats bàsiques per portar a terme la donació, no només d’òrgans sòlids, sinó també de teixits, pas bàsic per garantir el trasplantament.  Al curs es tractaran els aspectes legals i ètics del procés, així com els principals reptes per incrementar el nombre de donants, a través de la donació de viu i la donació en asistòlia. Un altre aspecte que destacarà el curs és el paper dels professionals d’infermeria. També hi haurà un espai per a les experiències dels pacients i les seves famílies. Per tot plegat, comptarà amb destacats experts de dins i fora de l’Hospital, com ara, el director de l’OCATT, el Dr. Jaume Tort i Bardolet, el director del Banc de Teixits, Esteve Trias i Adroher, i la directora del Programa de Donació i Trasplantament de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Dra. Teresa Pont.

Històries d’èxit 

L’excel·lència dels professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron té destacats exemples en el camp del trasplantament. És el cas del Programa de trasplantament hepàtic infantil, engegat l’any 1985 pel Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, actual gerent del centre, i el Dr. Carles Margarit Creixell. Vall d’Hebron va ser el primer centre a realitzar aquesta intervenció a l’Estat i ara, 30 anys després, la Unitat de Trasplantament Hepàtic, liderada pel Dr. Ramon Charco Torra, registra uns nivells de supervivència en pacients pediàtrics per sobre de la mitjana estatal, segons indica el registre espanyol de trasplantament hepàtic (RETH).  De fet, l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron encapçala el trasplantament pediàtric a l’Estat, amb més de 1.600 nens i nenes tractats. El centre lidera cinc dels programes de trasplantament infantil, juntament amb l’Hospital Universitari La Paz. Entre ells, el de progenitors hematopoètics, posat en marxa l’any 1984 i en el marc del qual ja s’han realitzat més de 1.200 trasplantaments, de moll de l’os, de sang perifèrica i de sang de cordó umbilical. La Unitat de Trasplantament Hematopoètic és la més activa de l’Estat, amb una mitjana de 40 trasplantaments anuals. Un altre dels programes destacats és el de trasplantament renal en infants, posat en marxa el 1981 i que és un dels més importants en activitat i complexitat a l’Estat, amb la dificultat afegida de la curta edat dels pacients que hi reben tractament. També són rellevants les xifres de supervivència assolides en el programa de trasplantament cardíac pediàtric del centre, engegat l’any 2006. Una estratègia terapèutica que requereix la col·laboració de professionals de moltes especialitats i que necessita força recursos tecnològics altament qualificats.  D’altra banda, l’any passat es van complir 25 anys del primer trasplantament pulmonar realitzat amb èxit a Vall d’Hebron. Avui, és l’únic centre de Catalunya que disposa d’aquest programa, degà a l’Estat, i un dels quatre de referència al món. Actualment, si un pacient a Catalunya necessita sotmetre’s a aquesta intervenció, té més d’un 95% de possibilitats de poder-ho fer.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.