L’Hospital de Bellvitge inaugura una exposició que mostra la relació dels malalts d’insuficiència cardíaca amb objectes quotidians

foto1_expoquotidiansAquest matí ha tingut lloc la inauguració de l’exposició “Els objectes quotidians a la insuficiència cardíaca”, una mostra instal·lada al vestíbul de Consultes Externes de l’Hospital Universitari de Bellvitge que busca conscienciar sobre els efectes de la insuficiència cardíaca en el dia a dia dels pacients.

L’acte inaugural ha comptat amb la participació de la Dra. Pilar Magrinyà, directora general de Planificació en Salut del departament de Salut; el Dr. Rafael Máñez, director assistencial de l’Hospital Universitari de Bellvitge; el Dr. Jorge Cuneo, director mèdic de Novartis; i el Dr. Nicolàs Manito, cap clínic de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca i Trasplantament Cardíac de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

En la seva primera compareixença institucional com a directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, la Dra. Pilar Magrinyà ha subratllat que la insuficiència cardíaca “és un problema de salut prevalent a Catalunya”, i ha apuntat que la cardiopatia isquèmica va ser la primera causa de mort l’any 2013. Després ha recordat que la insuficiència cardíaca ha estat una prioritat en els Plans de salut del Govern de la Generalitat, i ha destacat que en el Pla de salut 2016-2020 s’ampliaran les accions per donar una atenció integral a la cardiopatia isquèmica, “sobretot en la vessant més crònica, potenciant, per exemple, el pla d’accés a la rehabilitació per a pacients postinfart”.

Magrinyà també ha considerat molt positiva la interacció entre gestors, professionals i malalts, que ha augmentat en els darrers anys i del qual n’és una bona mostra el programa Pacient Expert. A més, ha recordat el lideratge clínic en la lluita contra les insuficiències cardíaques que exerceixen els diferents centres del Campus de Bellvitge.

El Dr. Rafael Máñez, director assistencial de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha agraït  la celebració d’aquesta exposició com una iniciativa per ajudar a donar resposta a una patologia que suposa un greu problema per a la societat i per a l’hospital, donat que és la primera causa dels ingressos que es realitzen al centre.

En la seva intervenció, el Dr. Nicolás Manito ha destacat que “Els objectes quotidians a la insuficiència cardíaca” contribuirà a verbalitzar què significa patir una insuficiència cardíaca, “una patologia molt greu, amb uns índexs de mortalitat superiors als del càncer”. D’altra banda, s’ha mostrat convençut que una major conscienciació de la societat envers els símptomes de les insuficiències cardíaques ajudarà a millorar el diagnòstic i el tractament d’aquestes patologies, així com la comunicació amb els malalts.

Així mateix, Jorge Cuneo, director mèdic de Novartis, companyia que ha col·laborat en aquesta setmana d’activitats a l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha afirmat que “iniciatives com aquesta ajuden a sensibilitzar la societat i millorar la qualitat de vida dels pacients d’insuficiències cardíaques”.

La mostra, que es pot veure fins al divendres 19 de febrer, forma part de la programació de la setmana “El cor de l’Hospital de Bellvitge, batecs que canvien la vida”, un conjunt d’activitats dirigides a pacients, familiars i públic en general. Demà se celebra un taller sobre rehabilitació cardíaca i divendres un sobre nutrició. Si voleu accedir al programa complet, cliqueu aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.