Xavier Matias-Guiu, cap d’Anatomia Patològica dels hospitals Bellvitge i Arnau de Vilanova, rep la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya

Dr.Matias-GuiuXavier Matias-Guiu, cap de servei d’Anatomia Patològica dels hospitals Bellvitge i Arnau de Vilanova, ha rebut la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya com a reconeixement al mèrit científic i tecnològic i a la tasca a favor del desenvolupament de la ciència a Catalunya. Matias-Guiu és catedràtic d’anatomia patològica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), cap de servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i director del Grup de Patologia Oncològica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Amb data 28 de juliol de 2015, el Govern de la Generalitat va aprovar la concessió de les medalles i plaques a setze personalitats i tres institucions. Aquests guardons, instituïts per la Generalitat el 1982, van ser entregats ahir en una cerimònia presidida pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, a l’auditori del Palau de la Generalitat.

Durant l’acte de lliurament d’aquestes distincions que arriben a la 22a edició, el conseller Baiget va destacar que aquests guardons “responen al desig de comunicar l’excel·lència dels investigadors de Catalunya, fer-los visibles, personalitzar el coneixement i reconèixer la vocació dels distingits enguany i de tots les que els han precedit”.

El conseller també es va referir a la fortalesa del sistema català de recerca i va subratllar la importància de la interacció entre “universitats, centres de recerca i empreses” per al futur del país.

Xavier Matias-Guiu

Nascut a Barcelona el 1958. És llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona el 1982, i doctor en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona  el 1988. És especialista en anatomia patològica des del 1987. De 1986 a 2002 va treballar com a metge adjunt i cap de secció d’Anatomia Patològica a l’Hospital de Sant Pau i com a professor titular d‘Anatomia Patològica a la UAB. El curs 1991-92 va ser Research Fellow in Pathology al New England Medical Centre/Tufts University, a Boston, Massachusetts, EUA.

El 2002 va traslladar-se a la UdL i a l’HUAV com a catedràtic d’anatomia patològica i director del Servei d’Anatomia Patològica. De 2006 a 2015 ha estat el director de l’IRBLleida. Imparteix docència en els estudis de medicina, ciències biomèdiques i biotecnologia de la UdL i, des de l’1 de novembre de 2015, és cap de servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Durant els anys d’activitat assistencial, docent i investigadora, s’ha especialitzat en la patologia molecular del càncer, en especial del càncer del sistema endocrí i de l’aparell genital femení. Ha estat nomenat membre del grup internacional per definir les classificacions de l’OMS del càncer de tiroide (2003), del càncer d’úter (2012) i, recentment, del càncer del sistema endocrí (2015).

El 2009 va rebre el Premi Josep Trueta de Recerca de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, per la seva activitat de recerca en patologia del càncer d’endometri. És acadèmic corresponent de la Reial Acadèmica de Medicina de Catalunya. Durant la seva trajectòria ha publicat 270 articles científics, que han estat citats al voltant de 7.000 vegades en la literatura mèdica.

Dirigeix el Grup de Patologia Oncològica de l’IRBLleida. La seva línia de recerca fonamental se centra en els mecanismes moleculars del càncer d’endometri, especialment a identificar les alteracions genètiques que tenen a veure amb una major agressivitat, tendència a la metàstasi o a la resistència als tractaments. El Grup també estudia el possible ús de fàrmacs dirigits contra aquestes alteracions genètiques.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.