L’Hospital Universitari de Bellvitge lidera els trasplantaments de cor i la implantació de cors mecànics a Catalunya

Trasplantament de cor Bellvitge 1L’any 2015, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha estat líder a Catalunya en trasplantaments de cor i assistències circulatòries mecàniques, confirmant així el paper capdavanter que aquest centre ha tingut històricament en l’atenció terciària a les malalties del cor. Durant l’any passat, va portar a terme 24 trasplantaments i va implantar 38 dispositius d’assistència circulatòria mecànica de diferents tipus i durades. Aquests dispositius, coneguts popularment com a cors mecànics, són ja una realitat consolidada com a complement o alternativa als trasplantaments de cor.Els dies 12 i 13 de febrer, l’HUB organitzarà el VI Curs Internacional d’Assistència Circulatòria Mecànica, la primera i més important reunió d’aquestes característiques de l’Estat espanyol. En aquesta edició, el Curs posarà especial èmfasi en les assistències circulatòries de llarga durada, que han experimentat un significatiu increment a l’Estat espanyol en els darrers dos anys. Hi assistiran com a ponents destacats experts d’arreu de l’Estat i de centres punters de París, Londres, Newcastle i Nova York.

El Dr. Albert Miralles, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari de Bellvitge, destaca que, “davant de la limitació del nombre de donants de cor i del fet que els òrgans procedeixen cada vegada de donants de més edat, les assistències mecàniques ja han començat a tenir un paper cabdal com a complement o alternativa al trasplantament a casa nostra, com de fet ja succeeix des de fa anys en altres països”.

El Dr. Nicolás Manito, cap de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca i Trasplantament de l’Hospital Universitari de Bellvitge, afegeix que les assistències de curta durada “són ja una pràctica habitual per la seva eficàcia en malalts crítics quan fallen altres mesures terapèutiques”, i que les de llarga durada “estaven fins ara infrautilitzades a Espanya però es comencen a consolidar per a pacients amb insuficiència cardíaca terminal molt ben seleccionats que no responen al tractament i en els quals el trasplantament cardíac està contraindicat”.

De les 38 assistències circulatòries implantades l’any passat a l’Hospital Universitari de Bellvitge, 23 van ser sistemes d’assistència circulatòria i respiratòria extracorpòria de curta durada (ECMO), 7 més que el 2014. Aquests dispositius externs requereixen una cirurgia poc agressiva i es mantenen durant uns 7 o 8 dies. S’indiquen per a malalts crítics en situació de xoc cardiogènic i insuficiència respiratòria que no responen a altres tractaments farmacològics o quirúrgics. L’any passat, els van rebre 19 homes i 4 dones d’entre 32 i 69 anys i van salvar la vida a llarg termini a 13 d’aquests pacients en situació crítica.

També es van implantar 12 assistències ventriculars de durada intermèdia del tipus Levitronix-Centrimag®, 5 més que el 2014. Aquests aparells disposen d’un capçal de bomba que levita magnèticament sobre el motor, permetent un suport circulatori continuat sense fricció ni desgast almenys durant 14 dies seguits. Finalment, es van implantar 3 assistències ventriculars de llarga durada del model Heartware®. D’aquestes, 2 van servir de pont per a un posterior trasplantament de cor, i la tercera s’ha mantingut implantada al pacient com a teràpia de destinació final.

400 trasplantaments en 25 anys

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat capdavanter en assistència circulatòria mecànica des dels seus orígens. Va ser pioner en la implantació d’un baló de contrapulsació aòrtic (1974) i en l’ús de bombes centrífugues externes (1984). El novembre de 1991 va iniciar el seu programa de trasplantament de cor, i en l’actualitat ja ha portat a terme més de 400 trasplantaments. El 1992, el va complementar amb el primer programa d’assistència circulatòria mecànica (sistema Abiomed®), per al manteniment de pacients a l’espera d’un trasplantament, dispositiu que es va implantar a un total de 37 malalts durant 10 anys.

Posteriorment va utilitzar altres tecnologies, i el 2007 va implantar per primera vegada a Espanya una assistència ventricular de llarga durada a una pacient amb contraindicació per al trasplantament, que va ser retirada al cap de 4 mesos per la recuperació de la funció del cor de la pacient. Així mateix, l’any 2012 va implantar la primera assistència d’aquest tipus a una persona que va poder fer vida normal amb aquest dispositiu en el seu domicili, si bé va morir a causa d’una arítmia no relacionada amb el dispositiu.

Jornades “El Cor de l’Hospital de Bellvitge”

D’altra banda, entre els dies 16 i 19 de febrer, l’Hospital Universitari de Bellvitge organitzarà les jornades “El cor de l’Hospital de Bellvitge – Batecs que et canvien la vida”. Aquestes jornades inclouran l’exposició “Els objectes quotidians a la insuficiència cardíaca”, situada a l’entrada de l’edifici de Consultes Externes. Així mateix, s’hi faran sessions per a pacients amb la presència de professionals mèdics i d’infermeria i de representants d’associacions de pacients i del programa Pacient Expert, a més de tallers sobre la rehabilitació cardíaca i sobre dieta en insuficiència cardíaca, i aperitius cardiosaludables, entre d’altres activitats.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.