Els residents de medicina i d’infermeria familiar i comunitària de Barcelona ciutat descobreixen a través de fotografies la salut de les persones a qui atenen

CAPCarlesRibes_concurs_residents_APBCN_201625 residents de primer any de medicina i d’infermeria de família i comunitària de set CAP de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat han participat en el Concurs a la millor fotografia de salut comunitària, organitzat per la Unitat Docent de l’entitat. De la dotzena de fotografies participants, la instantània guanyadora correspon a residents del CAP Carles Ribas, ubicat al districte de Sants-Montjuïc de la ciutat. Es tracta d’una imatge de l’exterior de les anomenades “cases baixes” del barri Plus-Ultra, construïdes el 1925, que seran rehabilitades pròximament.

Amb el títol “Si véns per bé, no et quedis al carrer. Si véns per mal, no passis del portal”, la guanyadora s’ha imposat a les fotografies dels residents del CAP Montcada i Reixac, que han quedat en segona posició, i a la del grup del CAP La Mina, que n’ha ocupat la tercera. Els residents dels altres centres que han participat en el concurs han estat els dels CAP La Pau, La Marina, Poblenou i Gòtic.

Aquestes fotografies es van prendre en el marc de la formació “Atenció comunitària: taller d’anàlisi de la situació de salut de la població de l’àrea bàsica de salut (ABS)”, que es va impartir entre el juny i el desembre de 2015. El criteri fonamental que ha tingut en compte el jurat per seleccionar la imatge guanyadora, més enllà de l’estètica o de la tècnica fotogràfica, ha estat la capacitat de la imatge de reflectir l’estat de salut de la població o qualsevol dels seus determinants de salut.

Cal recordar que s’estima que un 80% dels determinants de la salut són de fora del sistema sanitari; és a dir, que tenen a veure amb les condicions de vida de la persona, l’alimentació, els estils de vida, els factors mediambientals o l’accés a l’educació, entre d’altres.

Passeig comunitari documentat amb fotografies

La participació en el concurs era opcional per als assistents al taller, però aquesta formació considerava la fotografia com una eina d’aprenentatge actiu. Durant el denominat “passeig comunitari” de cada grup de residents per l’àrea bàsica de salut assignada a aquell CAP, els residents havien de documentar amb fotografies les entrevistes a persones destacades de la zona i les visites a llocs clau, sempre amb una visió qualitativa dels determinants que condicionen la salut de la població del barri.

Més endavant, completaven aquesta informació visual i viscuda amb dades quantitatives de la salut de la població del barri, amb la qual cosa aconseguien redactar uns informes que s’allunyaven de la simple teoria i que es corresponien més amb la realitat de la salut de la població a qui atenen.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.