Un estudi realitzat a Tarragona i Reus demostra l’eficàcia de l’educació sanitària contra el tabac en estudiants d’ESO

tabac.jpg_1658547991L’any 2007 la doctora en infermeria Empar Valdivieso va iniciar un estudi sobre la incidència de les intervencions dels professionals d’infermeria a les escoles, entre alumnes d’ESO, amb l’objectiu d’analitzar la seva efectivitat en la disminució i en la prevalença del tabaquisme i en el retard de l’edat d’inici en l’adquisició de l’hàbit tabàquic. Aquesta investigació, anomenada TABES, la va continuar i la va finalitzar la doctora d’infermeria Cristina Rey, amb la col·laboració de totes les infermeres dels equips d’atenció primària de Tarragona i Reus que treballen en el programa Salut i Escola, de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Camp de Tarragona, del Departament d’Ensenyament i de l’IDIAP Jordi Gol.

Durant tres anys, es van fer diferents intervencions als alumnes de primer d’ESO que, successivament, van seguir fent aquestes activitats a segon i a tercer d’ESO. Es van diferenciar dos grups d’alumnes, el grup de control i el grup d’intervenció. En el primer trimestre de cada any es va passar als alumnes dels dos grups el qüestionari ESFA, validat en l’àmbit europeu, i es van fer dues cooximetries a tots ells. En el grup d’intervenció, a més d’aquests qüestionaris i de les cooximetries, es van fer activitats d’educació sanitària en cada segon i tercer trimestre durant els tres anys que va durar la investigació.

Primer d’ESO

Primer trimestre: realització del qüestionari i de dues cooximetries.

Segon trimestre: els alumnes van construir una màquina que simulava els pulmons d’una persona fumadora, i fent un experiment amb una ampolla, cotó i una cigarreta, van veure com s’acumula el quitrà en el pulmó.

Tercer trimestre: els alumnes van participar en un joc de rol amb diferents personatges (un fumador, l’amo d’un bar, el venedor d’un estanc i tres joves), amb què van haver de treballar la pressió de grup i la presa de decisions.

Segon d’ESO

Primer trimestre: realització del qüestionari i de dues cooximetries.

Segon trimestre: els alumnes van participar en un concurs de punts de llibre amb dibuixos, missatges i consells per deixar de fumar adreçats a les persones fumadores i amb paraules d’agraïment cap als no fumadors. Es va crear un blog amb els més de mil punts de llibre i es va realitzar l’entrega de premis als guanyadors del concurs.

Tercer trimestre: activitat sobre la publicitat encoberta de tabac en les sèries de televisió del moment i comentari.

Tercer d’ESO

Primer trimestre: realització del  qüestionari i de dues cooximetries.

Segon trimestre: Es va potenciar la utilització de les xarxes socials, especialment de Facebook, per crear missatges amb consells de salut, recomanacions, etc., tot sobre el tabac. Els alumnes podien fer preguntes i aportar idees.

Tercer trimestre: contacte amb un grup de cinc o sis persones que havien patit un tumor de laringe, persones que estaven laringectomitzades, que van explicar la seva experiència, per parelles, a totes les classes. Els pacients van respondre les preguntes dels alumnes. Els alumnes també van poder escoltar el testimoni d’una persona no fumadora que va patir un càncer de pulmó, després d’haver estat treballant durant molts anys en un lloc ple de fumadors, perquè poguessin entendre el concepte de fumador passiu. Finalment, als alumnes de quart d’ESO se’ls va tornar a passar el qüestionari i se’ls van realitzar les dues cooximetries.

En total van participar en l’estudi 2.245 alumnes de 29 centres educatius de Tarragona i de Reus. D’aquests, 2.010 van participar en l’estudi, tot i que no van completar totes les activitats, i 1.382 alumnes van completar tot l’estudi. La doctora Rey apunta que “els alumnes que no van completar l’estudi tenen un perfil molt definit, solen ser repetidors, nois, immigrants, amb un nivell socioeconòmic baix i de centres públics”.

Els resultats de l’estudi mostren que la incidència de fumadors va ser de 230,6 casos per 1.000 en el grup control i de 183,6 per 1.000 en el grup intervenció. Per tant, es va detectar una reducció estadísticament significativa del 20,1% en el risc de convertir-se en nou fumador, durant el seguiment, en el grup intervenció en relació amb el grup control. A més, tenint en compte que el disseny de les intervencions es va enfocar per analitzar i per influir en la percepció del risc, la proporció d’alumnes que va variar la seva percepció, d’una visió incorrecta del risc de fumar a una visió correcta, va ser del 14,9%.

Per tant, l’estudi conclou que les activitats d’educació sanitària han estat efectives per millorar la percepció del risc que comporta el tabac i per disminuir la incidència (nous fumadors) i la prevalença del consum de tabac. A més, es va editar un llibre que recull aquestes activitats, que està a l’abast de tots els professionals sanitaris. El proper objectiu és crear un protocol a partir d’aquestes intervencions per implementar-les emmarcades en el programa Salut i Escola del Departament de Salut.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.