Com podem lluitar contra el càncer?

DMcancerPer commemorar el Dia Mundial Contra el Càncer, hem demanat a Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), tota una sèrie de missatges per conscienciar sobre la necessitat de lluitar globalment i de forma coordinada contra la gran epidèmia que representa el càncer a nivell mundial.

1) “We can. I can”. Aquestes paraules, lema del Dia Mundial Contra el Càncer, il·lustren perfectament el moment clau en el qual ens trobem actualment: l’era de la medicina de precisió contra el càncer.

2) Hem de, com a persones individuals, incorporar a la nostra vida diària totes les mesures de prevenció possibles i conegudes per evitar tant com sigui  possible els factors de risc associats al càncer.

3) Com a societat és importantíssim incidir en l’educació en tots els àmbits per fer possible un coneixement sense pors de la realitat del càncer i tots els avenços que tenim per prevenir i controlar la malaltia.

4) Gràcies als esforços dedicats a la investigació del càncer, multidisciplinària i translacional, s’està aprofundint en el coneixement de totes les dimensions de la malaltia.

5) Sabem que un dels aspectes que ha suposat un canvi més significatiu i el punt d’inflexió en la lluita contra el càncer és el coneixement del genoma i de  les alteracions moleculars del càncer.

6) La investigació permanent amb la tecnologia més innovadora, juntament amb els avenços més nous d’anàlisi bioinformàtica, associats a la disminució dels costos de la seqüenciació genòmica i de les plataformes de cribratge (screening), estan aconseguint que la medicina de precisió en oncologia sigui una realitat cada vegada més accessible a un major nombre de pacients.

7) Hem de reivindicar polítiques d’inversió en recerca, a tots els nivells, perquè sabem que només amb més coneixement aconseguirem controlar, cada dia més, aquesta malaltia.

medium_joseptabernero2_editora_8_224_1Tabernero vol fer arribar un missatge a tothom perquè a través del coneixement i prenent les regnes de la seva salut, tinguin en compte aquestes recomanacions:

1) No fumeu. El tabac és reconegut com a causant directe de molts tipus de càncer.

2) Feu una dieta variada i equilibrada, seguint els consells nutricionals coneguts i a l’abast de tothom.

3) Eviteu el consum d’aliments rics en greixos, processats, ensucrats, precuinats… i no abuseu de certs grups d’aliments, inclòs l’alcohol. El millor és que us deixeu aconsellar per un professional sanitari.

4) Limiteu l’exposició al sol.

5) Eviteu el sobrepès i encara més l’obesitat. Busqueu ajuda en cas que us calgui baixar de pes; no és una cosa que hàgiu de posposar.

6) Feu exercici físic de manera regular, sempre adequant la intensitat a les vostres característiques físiques, condicions i edat.

7) Eviteu totes les infeccions els virus de les quals se sàpiga que són factors de risc per patir càncer, impedint el contagi amb mesures preventives o bé atenent les recomanacions de vacunació existents per a alguns d’ells.

8) És imprescindible que seguiu sempre i adequadament totes les recomanacions de cribratge poblacional i les instruccions dels professionals sanitaris sobre controls, proves, edat i periodicitat per fer-les: revisions ginecològiques, mamografies, sang oculta en femta, etc.

9) Davant de qualsevol símptoma o dubte consulteu el vostre metge o metgessa; en el càncer el temps és fonamental i la detecció precoç continua sent, ara per ara, la nostra millor arma terapèutica, que ha permès elevar molt les supervivències de determinats tipus de càncer.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.