Per commemorar el Dia Mundial Contra el Càncer, hem demanat a Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), tota una sèrie de missatges per conscienciar sobre la necessitat de lluitar globalment i de forma coordinada contra la gran epidèmia que representa el càncer a nivell mundial.
1) “We can. I can”. Aquestes paraules, lema del Dia Mundial Contra el Càncer, il·lustren perfectament el moment clau en el qual ens trobem actualment: l’era de la medicina de precisió contra el càncer.
2) Hem de, com a persones individuals, incorporar a la nostra vida diària totes les mesures de prevenció possibles i conegudes per evitar tant com sigui possible els factors de risc associats al càncer.
3) Com a societat és importantíssim incidir en l’educació en tots els àmbits per fer possible un coneixement sense pors de la realitat del càncer i tots els avenços que tenim per prevenir i controlar la malaltia.
4) Gràcies als esforços dedicats a la investigació del càncer, multidisciplinària i translacional, s’està aprofundint en el coneixement de totes les dimensions de la malaltia.
5) Sabem que un dels aspectes que ha suposat un canvi més significatiu i el punt d’inflexió en la lluita contra el càncer és el coneixement del genoma i de les alteracions moleculars del càncer.
6) La investigació permanent amb la tecnologia més innovadora, juntament amb els avenços més nous d’anàlisi bioinformàtica, associats a la disminució dels costos de la seqüenciació genòmica i de les plataformes de cribratge (screening), estan aconseguint que la medicina de precisió en oncologia sigui una realitat cada vegada més accessible a un major nombre de pacients.
7) Hem de reivindicar polítiques d’inversió en recerca, a tots els nivells, perquè sabem que només amb més coneixement aconseguirem controlar, cada dia més, aquesta malaltia.
Tabernero vol fer arribar un missatge a tothom perquè a través del coneixement i prenent les regnes de la seva salut, tinguin en compte aquestes recomanacions:
1) No fumeu. El tabac és reconegut com a causant directe de molts tipus de càncer.
2) Feu una dieta variada i equilibrada, seguint els consells nutricionals coneguts i a l’abast de tothom.
3) Eviteu el consum d’aliments rics en greixos, processats, ensucrats, precuinats… i no abuseu de certs grups d’aliments, inclòs l’alcohol. El millor és que us deixeu aconsellar per un professional sanitari.
4) Limiteu l’exposició al sol.
5) Eviteu el sobrepès i encara més l’obesitat. Busqueu ajuda en cas que us calgui baixar de pes; no és una cosa que hàgiu de posposar.
6) Feu exercici físic de manera regular, sempre adequant la intensitat a les vostres característiques físiques, condicions i edat.
7) Eviteu totes les infeccions els virus de les quals se sàpiga que són factors de risc per patir càncer, impedint el contagi amb mesures preventives o bé atenent les recomanacions de vacunació existents per a alguns d’ells.
8) És imprescindible que seguiu sempre i adequadament totes les recomanacions de cribratge poblacional i les instruccions dels professionals sanitaris sobre controls, proves, edat i periodicitat per fer-les: revisions ginecològiques, mamografies, sang oculta en femta, etc.
9) Davant de qualsevol símptoma o dubte consulteu el vostre metge o metgessa; en el càncer el temps és fonamental i la detecció precoç continua sent, ara per ara, la nostra millor arma terapèutica, que ha permès elevar molt les supervivències de determinats tipus de càncer.