El 80% dels pacients ingressats a la UCI per grip no han de rebre antibiòtics segons un estudi coordinat des de l’Hospital Universitari Joan XXIII

INSTITUT CATALA DE LA SALUT ICS - Hospital Joan XXII de TarragonaEl Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha dirigit una investigació que demostra que, aproximadament, el 80% dels pacients ingressats a les Unitats de Cures Intensives (UCI) degut a la grip no han de rebre antibiòtic. El metge adjunt especialista en Medicina Intensiva, Alejandro Rodríguez, ha coordinat aquest estudi que ha analitzat, des de 2009, a 972 pacients de 148 hospitals d’Espanya. El treball s’ha publicat a la revista oficial de la Societat Britànica de malalties infeccioses, Journal of Infection.L’any 2009, degut a la coneguda grip A, van ingressar a les UCI’s molts pacients greus per grip A o pel que es coneixia com el virus influenza H1N1. Actualment, aquest virus ja està incorporat en el virus de la grip. Des de llavors, tots els pacients greus que han ingressat a les UCI’s pel virus de la grip reben antivírics i antibiòtics, però, aproximadament, només el 20% d’aquests pacients tenen o desenvolupen, a més, una infecció bacteriana. Per tant, aquest grup d’investigació, liderat des de l’Hospital Joan XXIII, es va plantejar què es podia fer per detectar abans l’existència d’infecció bacteriana per no fer ús excessiu dels antibiòtics.

Als 972 pacients ingressats a les UCI’s se’ls va aplicar un anàlisi estadístic complex, en col·laboració amb el metge especialista del Servei d’Otorinolaringologia del Joan XXIII, Francesc Avilés, que avalua totes les variables del pacient i analitza quines d’aquestes variables s’associen més amb la infecció bacteriana. Rodríguez explica que “hi ha una molècula generada pel cos, un biomarcador que es diu ‘procalcitonina’ que quan augmenta s’associa amb la possibilitat de patir una infecció bacteriana”. Un segon factor també associat a la possibilitat de patir infecció bacteriana és la hipotensió del pacient (presència de pressió baixa).

Tenint en compte aquestes variables, es van crear quatre grups de risc d’infecció, amb l’objectiu de discriminar a qui s’havia de donar antibiòtics i a qui no. Els resultats van mostrar que en els pacients amb poc risc, relacionant el biomarcador (procalcitonina) i la hipotensió, la possibilitat d’infecció bacteriana era menor al 5%, per tant, eren pacients que no haurien de rebre antibiòtics. En canvi, el grup d’alt risc segons l’augment de la molècula (procalcitonina), independentment de la hipotensió, tenien una possibilitat del 81% de tenir una infecció bacteriana, per tant, haurien de rebre antibiòtic.

L’estudi conclou que, en els pacients greus ingressats a la UCI per grip, els baixos nivells del biomarcador ‘procalcitonina’ podrien servir com una bona eina per excloure o descartar la presència d’infecció bacteriana i evitar l’ús excessiu dels antibiòtics. D’aquests 972 pacients, aproximadament a un 80% d’ells, no s’havia de donar antibiòtics. Aquest fet suposa, sens dubte, un estalvi econòmic, pel cost dels antibiòtics, però a més, un menor desenvolupament de resistència a aquests medicaments.

Donat que un major ús dels antibiòtics provoca que hi hagi més resistències a les infeccions bacterianes, Alejandro Rodríguez explica que “el proper objectiu és desenvolupar protocols per millorar l’ús dels antibiòtics en aquests pacients”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.