L’IDIAP avalua una intervenció enfocada a millorar l’adherència al tractament de pacients amb diabetis mellitus tipus 2

Logotip IDIAP Jordi GolL’objectiu d’aquest assaig clínic és avaluar l’eficàcia de la intervenció mitjançant la millora del control glucèmic dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2 a l’atenció primària. Com diuen els investigadors, “el control òptim de la glucèmia evita futures complicacions, cosa que millora la salut i qualitat de vida d’aquests pacients i, alhora, disminueix els elevats costos assistencials que la diabetis i les complicacions associades generen”.El fet que la diabetis sigui una malaltia crònica comporta una disminució progressiva de la motivació dels pacients que, com a conseqüència, afecta el compliment del tractament. Des del punt de vista dels professionals sanitaris es pot caure amb facilitat en una inèrcia terapèutica que influeix negativament en el control glucèmic. En aquest sentit, estudis recents d’àmbit internacional mostren que la falta de compliment terapèutic dels pacients diabètics pot arribar al 36%, mentre que la inèrcia terapèutica dels professionals sanitaris se situa en un 40%.

A partir d’aquesta premissa es desenvolupa el projecte INTEGRA, que tot just ara s’inicia. Té prevista una durada de 24 mesos i hi participen nou centres d’atenció primària a Lleida, (Balaguer, Tàrrega i Mollerusa), 3 a Barcelona (Sant Martí, Raval Nord, El Clot) i 3 a Girona (Can Gibert, Salt, Sant Feliu de Guíxols). En cada centre es pretén la inclusió d’aproximadament 100 pacients amb diabetis mellitus tipus 2 que presenti un control glucèmic molt deficient (HbA1c > 9%).

En cadascun dels tres centres de cada territori es farà un tipus d’intervenció.  Un centre serà el grup de control, en què es durà a terme el seguiment habitual dels pacients amb diabetis. A un altre dels centres es farà la intervenció 1, basada en una consulta monogràfica de diabetis. Aquesta consulta la portaran a terme  professionals d’atenció primària experts en el maneig de la diabetis, que realitzaran una avaluació completa i individualitzada de cada pacient, modificant-li el pla terapèutic i oferint-li recomanacions d’estils de vida saludable. Els professionals d’aquesta consulta tindran el suport d’endocrinòlegs, des del seu hospital de referència.  Els professionals de la consulta monogràfica seguiran les guies clíniques de l’ICS. A més, aquests professionals han estat formats en tècniques de coaching per a l’abordatge de patologies cròniques i, d’altra banda, els pacients participants rebran missatges de text (SMS) regulars, que tindran la finalitat de garantir un bon nivell de motivació, de compliment del pla terapèutic, i de seguiment de les recomanacions d’estils de vida.

Finalment, el tercer centre acollirà la intervenció 2. En aquest centre únicament es duran a terme les intervencions complementàries, sense la consulta monogràfica. És a dir, els professionals també han estat formats en tècniques de coaching  i en l’ús de guies de pràctica clínica, i els pacients també tindran el servei d’SMS motivacionals i de reforç de conducta. A diferència de la intervenció 1, en aquest cas no hi haurà consulta monogràfica i, per tant, les recomanacions que es faran als pacients se centraran exclusivament en estils de vida.

Els investigadors de l’IDIAP Jordi Gol, Àngels Molló de la SAP Pla d’Urgell i Dídac Mauricio de l’Hospital Germans Trias i Pujol,  declaren que amb aquest assaig clínic “esperem demostrar l’efectivitat d’una intervenció integral implementable a les consultes d’atenció primària i que permeti millorar el control glucèmic dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.