Un projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), en col·laboració amb d’altres grups europeus, desenvolupa una pàgina web amb l’objectiu d’endarrerir el risc de deteriorament cognitiu de les persones grans. Amb el nom de “Projecte COME (My Caregiver and Me)”, el Grup de Recerca de Cures de la Salut (GRECS) de l’IRBLleida, dirigit per la Dra. Montserrat Gea i el Dr. Joan Blanco de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, desenvolupa el seu tercer projecte europeu, en aquest cas liderat a Lleida per la Dra. Carmen Nuin, professora de la UdL, la qual en col·laboració amb altres investigadors de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida i de Gestió de Serveis Sanitaris ha posat en marxa aquest estudi recentment.
El projecte, que està coordinat a Europa per Hi Iberia i que també està format per grups d’investigadors que es dediquen al mateix projecte en altres països com ara els Països Baixos, Hongria o Suïssa, té el finançament europeu a través del programa Ambient Assisted Living (AAL). El pressupost del projecte és de 1.697.169 € i està previst que finalitzi el desembre de l’any 2018.
L’estudi utilitza ginys existents al mercat, com ara els telèfons intel·ligents, per monitorar les persones majors de 65 anys sense deteriorament cognitiu, o que no el tenen diagnosticat. Gràcies a la informació obtinguda es podran valorar les necessitats d’aquestes persones i ajudar-les a portar una vida més saludable per endarrerir el deteriorament cognitiu mitjançant l’activitat física i la interacció social, entre d’altres mesures. A més, també es pretén aconseguir que les persones grans siguin més independents i, a la vegada, que també ho siguin els seus cuidadors.
L’estudi ha començat aquest mes de gener amb la primera fase del projecte que consisteix en una sèrie de 20 entrevistes a persones de 65 a 75 anys i a cuidadors formals i informals. La següent fase se centrarà en grups focals, reunions de diferents usuaris per compartir en directe opinions. Amb la informació obtinguda, es coneixeran quines són les necessitats dels usuaris de primera mà i després es crearà la plataforma web on es recolliran aquestes informacions, objectiu final del projecte COME (codi oficial nacional AC14/00027 i codi oficial internacional AAL-2014-127). La intenció és que aquests usuaris puguin aportar millores en temps real a la construcció de la plataforma, a través dels seus comentaris i impressions. La pàgina web final serà un recull d’aquestes informacions.
“L’edat de jubilació, els 65 anys, és un dels punts d’inflexió més important per a les persones”, per aquest motiu s’han escollit persones a partir d’aquesta edat”, explica Roland Pastells, tècnic de desenvolupament del Programa.
Programa AAL
El Programa AAL (2014-2020) d’investigació i desenvolupament està basat en l’article 185 i 188 del Tractat de funcionament de la Unió Europea i s’engloba dins del Programa Horizon 2020. L’objectiu del Programa és millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant el desenvolupament i l’ús de solucions innovadores sostenibles, basades en les tecnologies de la informació i la comunicació i que realment responguin a les seves necessitats des d’un punt de vista multidisciplinari.