La nova Unitat d’Ictus de l’Hospital Vall d’Hebron ha atès un miler de pacients en el seu primer any de funcionament

141224_unitat_ictus_11CLa nova Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ja ha atès gairebé 1.000 pacients en el seu primer any de funcionament a les noves instal·lacions inaugurades el 22 de desembre del 2014. Durant tot el 2014 va atendre 876 pacients. Es tracta de la primera de l’Estat a disposar d’un llit amb un sistema de monitoratge i telemedicina que permet controlar les 24 hores del dia l’estat dels pacients amb ictus agut. En total, la unitat té 9 llits amb sistemes de monitoratge hemodinàmic continu, amb els quals l’equip multidisciplinari que hi treballa pot controlar minut a minut l’evolució de les persones ingressades. A més, dos d’aquests llits són d’hemodinàmica cerebral i clínica per a accidents isquèmics transitoris, que permeten fer l’avaluació i diagnòstic dels malalts en menys de 24 hores. D’altra banda, el servei garanteix sempre la disponibilitat d’una plaça per atendre urgències. Tot plegat ha aconseguit una reducció del 23% de les complicacions mèdiques (com ara febre i pneumònia) respecte a l’any 2014. A la vegada, la mortalitat ha passat del 16% al 3,5%. El 16% dels pacients ingressats a la Unitat d’Ictus havien patit un ictus hemorràgic i el 84% un ictus isquèmic. L’altra gran novetat que incorporen aquestes instal·lacions, situades a la segona planta de l’Àrea General de l’Hospital, on ocupen 294 m2, 139 m2 més que les anteriors, és el nou gimnàs per a la rehabilitació precoç, que se suma a la resta de l’equipament pioner a disposició de l’equip mèdic que hi treballa, com ara un gabinet d’ecografia Doppler, un d’ecocardiografia i una sala de neurointervencionisme vascular.

141224_unitat_ictus_24CA més, disposen de tecnologies que avaluen el flux cerebral dels malalts de forma no invasiva a la capçalera dels pacients, una informació que es controla en tot moment de forma centralitzada i que permet saber constantment quin és l’estat de la seva circulació cerebral. Les habitacions d’hospitalització han estat dissenyades per cobrir les necessitats dels malalts amb ictus amb mobilitat limitada i que necessiten ser transferits.

Un equip multidisplicinari 

141224_unitat_ictus_52CLa Unitat d’Ictus va ser creada l’any 1997, sent el responsable de la seva posada en funcionament el Dr. José Álvarez Sabín, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital. En l’actualitat, la nova Unitat d’Ictus, dirigida pel Doctor Carlos Molina, compta amb un equip format per 8 neuròlegs vasculars, 3 neurointervencionistes, 2 infermers/es d’ictus per torn, rehabilitadors i auxiliars d’infermeria. Tots ells treballen de forma estreta amb professionals d’altres especialitats com ara neuroradiologia, cardiologia, neurocirurgia i rehabilitació. Gràcies a aquesta tasca, s’ha aconseguit que en un 80% dels casos només passin 12 hores entre l’arribada i l’ingrés dels pacients, assolint el diagnòstic dels malalts en 48 hores en el 80% dels casos i reduint l’estada mitjana a menys de 2,9 dies, tot i rebre casos d’alta complexitat.  El mateix Dr. Molina reconeix que la nova Unitat fa el pas per l’Hospital “més fàcil per als pacients i les seves famílies”. El fet de poder seguir totes les passes del tractament, des del diagnòstic a la rehabilitació, al mateix lloc estalvia trasllats i optimitza la tasca dels professionals. Així, un 40% dels pacients ingressats durant el 2015 poden tornar a casa seva un cop reben l’alta, i un 62% tenen total independència en la seva vida diària 3 mesos després de deixar l’hospital, un increment del 17% respecte a l’any 2014.  

La Unitat d’Ictus 

La Unitat d’Ictus i Hemodinàmica Cerebral de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron té com a missió fonamental la de proporcionar una cura integral i d’excel·lència a pacients amb ictus, promoure la innovació i la millora contínua de la qualitat assistencial, que és, conjuntament amb la docència, la investigació i la gestió clínica el pilar fonamental de la seva activitat. Per aquest motiu, és referent per a les zones d’Osona i del Vallès Oriental, i forma part del programa Xarxa Teleictus 2.0. Això la situa com a referent per a tot Catalunya juntament amb els hospitals Germans Trias i Pujol i Bellvitge. Aquesta voluntat l’ha dut a encapçalar la posada en marxa del Codi Ictus l’any 1998. Així mateix, fou la primera a instaurar el diagnòstic sistemàtic neurovascular per ecografia Doppler a Urgències. Així, ha contribuït significativament al desenvolupament d’estratègies terapèutiques, com ara la sonotrombòlisi, i ha rebut el reconeixement internacional pel seu lideratge en estudis clínics multicèntrics.  L’ictus o accident cerebrovascular és la segona causa principal de mort a l’Estat espanyol i la causa més freqüent de discapacitat en adults al món. La majoria dels ictus són provocats per coàguls de sang que bloquegen un vas sanguini del cervell i no permeten el flux de sang.

Aquesta entrada s'ha publicat en Infografia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.