Una empresa derivada de l’IrsiCaixa rep finançament de Grifols per desenvolupar anticossos terapèutics contra el VIH

Grifols-logo-300x62L’empresa derivada (spin off) de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, AlbaJuna Therapeutics, rebrà finançament de la companyia multinacional Grifols per finançar el desenvolupament i la producció d’anticossos terapèutics contra el VIH. Grifols invertirà inicialment 3,75 milions d’euros, si bé la inversió total en el projecte es podria incrementar a mesura que se superin les etapes de desenvolupament de les molècules.

Els resultats in vitro de les molècules candidates han demostrat una potència neutralitzant cent cops superior a la de qualsevol altra molècula similar desenvolupada fins al moment. L’activitat científica d’AlbaJuna Therapeutics es desenvoluparà a IrsiCaixa, en col·laboració amb diferents equips del Campus Can Ruti i de diversos serveis externs.

Amb aquest acord, el coneixement d’excel·lència en recerca bàsica i clínica en el camp del VIH d’IrsiCaixa es veurà reforçat amb l’experiència i coneixement de Grifols. El Consell d’Administració d’AlbaJuna Therapeutics estarà integrat per membres d’IrsiCaixa i Grifols, mentre la direcció científica anirà a càrrec del director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, i dels investigadors d’IrsiCaixa Julià Blanco i Jorge Carrillo. L’operació ha comptat amb l’assessorament dels despatxos d’advocats Rousaut Costas Duran a AlbaJuna Therapeutics i d’Osborne Clarke a Grifols.

Nova estratègia de tractament del VIH

L’objectiu d’AlbaJuna Therapeutics és el desenvolupament d’una nova estratègia de tractament del VIH: la producció d’anticossos multifuncionals. Quan actuen contra un virus, els anticossos s’uneixen a una regió de la proteïna externa del virus que participa en el procés d’infecció, neutralitzant-la. Generalment, un anticòs reconeix una sola regió. El que fa únics els tres anticossos monoclonals en els quals treballarà AlbaJuna Therapeutics (anomenats albamab, junamab i martamab) és que tenen la capacitat d’interaccionar amb diverses regions del VIH, la qual cosa augmenta la seva capacitat neutralitzant. Al mateix temps, han estat dissenyats per augmentar l’activitat de les cèl·lules natural killer, encarregades de destruir les cèl·lules de l’organisme infectades pel VIH. “El resultat és un anticòs que no només té una gran potència de neutralització de virus, sinó també de destrucció de les cèl·lules ja infectades, la qual cosa possibilitaria la destrucció del reservori del virus en l’organisme”, assenyala Jorge Carrillo, investigador d’IrsiCaixa.

Fins al moment, els anticossos han estat provats amb resultats molt positius en el laboratori, en aïllats primaris de VIH procedents de persones infectades, alguns d’ells coneguts per la seva resistència a anticossos clàssics. Segons Julià Blanco, investigador de l’Institut Germans Trias i Pujol a IrsiCaixa i investigador principal del grup que ha desenvolupat els anticossos, “es tracta d’una situació molt més real, més propera al que realment pot passar en l’organisme, i per tant els resultats són molt més fiables”.

Els investigadors indiquen que, si es compleixen les expectatives posades en els assajos clínics, la nova molècula podria ser una eina de tractament del VIH en persones ja infectades. “Té un potencial enorme i també podria funcionar de forma sinèrgica i combinar-se amb altres mecanismes d’eradicació que estem investigant a IrsiCaixa, com vacunes terapèutiques o reactivadors de latència”, destaca Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa, president de la Fundació Lluita contra la Sida i cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Grifols és la tercera companyia del món en la producció de medicaments biològics derivats del plasma i grup pioner en recerca i desenvolupament d’alternatives terapèutiques que contribueixen al desenvolupament científic i de la societat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.