Un estudi de l’Hospital Universitari de Bellvitge avalua per primera vegada a Espanya el paper la crisi sobre les baixes per trastorn mental

Hospital de BellvitgeLes situacions de crisi econòmica repercuteixen de forma negativa sobre la salut mental de la població, però fins a la data no s’havia quantificat com afecta un context socioeconòmic advers al fenomen de les baixes o incapacitats laborals temporals (IT) al nostre àmbit. Ara, un estudi del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge, en col·laboració amb la mútua laboral Egarsat i el Departament de Salut Pública de la Universitat de Barcelona, ha determinat que tenir més de 50 anys, patir un trastorn mental greu, cotitzar com autònom, tenir un contracte no consolidat o treballar en sectors com l’immobiliari i la construcció influeix de manera significativa en la durada de les IT per trastorn mental.“Els resultats indiquen que les baixes per trastorn mental no s’expliquen només per motius mèdics –indica la Doctora Eva Real, directora de l’estudi. A part de la gravetat del trastorn, hi ha altres factors demogràfics i sociolaborals que també influeixen de manera significativa en la durada de la IT”. Identificar els factors associats a les incapacitats de llarga durada és especialment rellevant per l’impacte econòmic que aquestes tenen sobre el sistema de prestacions de la Seguretat Social.

L’estudi del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el més gran realitzat mai a Espanya sobre baixes mèdiques i salut mental, analitza una mostra de 7.112 treballadors residents a la província de Barcelona que van requerir una IT per trastorn mental entre 2008 i 2012.  De les 7.112 persones estudiades, 2.989 (un 42%) van estar en situació de IT de llarga durada. L’anàlisi comparatiu entre les baixes de llarga i curta durada no mostra diferències significatives quant al sexe, però sí en funció de l’edat i el règim de cotització.

Tenir més de 50 anys i, sobretot, cotitzar en el règim especial dels treballadors autònoms incrementa les probabilitats d’estar en situació de IT de llarga durada per trastorn mental. Concretament, els treballadors per compte propi tenen el doble de probabilitats de patir una baixa llarga que els treballadors per compte d’altri. Segons la Dra. Eva Real, el règim d’autònom podria suposar una situació de vulnerabilitat per al treballador a diferents nivells, que podria explicar en part les diferències observades.

D’altra banda, entre els pacients que cotitzen en el règim de la Seguretat Social, disposar d’un contracte de duració determinada o d’obra i servei (i no d’un contracte indefinit) s’associa de manera significativa amb les baixes més perllongades. Respecte al lloc de feina, l’estudi revela que els treballadors de sectors com la construcció i les activitats immobiliàries tenen més probabilitats de fer una IT de llarga durada que els d’altres sectors.

Quant als factors estrictament mèdics, els trastorns psicòtics i de la personalitat s’associen més freqüentment a les baixes llargues, mentre que els trastorns d’ansietat es relacionen amb les baixes curtes.

“És important conèixer quins són els factors implicats en les IT per trastorn mental perquè s’ha observat un creixement important en els últims anys a molts països europeus, arribant a ser la primera causa de baixa laboral perllongada en algun d’ells”, indica el Dr. Josep Manuel Menchón, cap del Servei de Psiquiatria. Segons dades de la Organització Europea per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), entre el 33 i el 55% de les noves sol·licituds per incapacitat permanent es formulen en base a un trastorn mental, xifra que s’enfila fins al 70% entre els adults joves. Això vol dir que es demanen més prestacions d’incapacitat permanent per diagnòstics psiquiàtrics que no per càncer, diabetis, accident o patologia traumatològica o reumatològica.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.