El Grup de recerca en malalties otorinolaringològiques de l’IISPV -HJ23 ha publicat a la revista més important en l’àrea d’oncologia de cap i coll

Logo Institut d'Investigació Sanitària Pere VirgiliEls membres del Grup de recerca de malalties otorinolaringològiques de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) [i] i membres del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) i la Dra. Ximena Terra del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV han publicat l’article titulat “External validation of sTWEAK as a prognostic noninvasive biomarker for head and neck squamous cell carcinoma” en la important revista especialitzada Head & Neck Pathology.

Segons el Dr. Avilés-Jurado, en aquests tumors tant agressius, saber quins són els pacients que respondran als tractaments amb radioteràpia i, quins es beneficiaran de la cirurgia, és fonamental per la curació i per a tenir les mínimes complicacions i seqüeles possibles. Es proposa com a mesura la “biòpsia líquida” que busca els marcadors en sang per predir a quins pacients se’ls farà un tractament o un altre. En aquest cas, el primer estudi va ser dut a terme amb una mostra de població de l’HJ23, també s’han confirmat els resultats esperats pel grup en una mostra de població de Barcelona.

El treball liderat pel Grup de recerca de malalties otorinolaringològiques compta amb la participació del Dr. Xavier León amb el Departament d’Otorinolaringologia i cirurgia de cap i coll de l’Hospital de Sant Pau i la Dra. Rodriguez-Chacón Chacón Investigadora principal de la línia de recerca Mecanismes inflamatoris en el context de l’obesitat i la resistència a la insulina del Grup d’Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades de l’IISPV.

Referència bibliogràfica:

Ximena Terra, David Gómez, Jacinto García-Lorenzo, Joan Carles Flores, Enric Figuerola, Josefina Mora, Matilde R. Chacón, Miquel Quer, Mercedes Camacho, Xavier León, Francesc Xavier Avilés-Jurado

DOI: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26676381

[i] L’IISPV gestiona l’activitat de recerca sanitària i biomèdica de les institucions següents: ICS Camp de Tarragona (Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i Atenció Primària del Camp de Tarragona), ICS Terres de l’Ebre (Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Atenció Primària Terres de l’Ebre), Hospital Universitari Sant Joan de Reus, (Grup SAGESSA), Grup Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili. L’IISPV és un Centre de la Institució CERCA.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.